Rodica Culcer: "Ne permitem luxul să facem jurnalism serios"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalul TVR se reinventează. Format nou, mai dinamic, Cosmin Prelipceanu, pe TVR 1, de la ora 19,00, de luni până vineri, Mihai Rădulescu, sâmbăta şi duminica. Jurnalul TVR 2 de la ora 21.30,

Jurnalul TVR se reinventează. Format nou, mai dinamic, Cosmin Prelipceanu, pe TVR 1, de la ora 19,00, de luni până vineri, Mihai Rădulescu, sâmbăta şi duminica. Jurnalul TVR 2 de la ora 21.30, denumit "Ora de ştiri", va fi prezentat de Adriana Muraru, de luni până joi, şi de Diana Lăscărescu, de vineri până duminică. Rodica Culcer, directorul ştirilor TVR, ne-a vorbit despre aceste relansări spectaculoase.
- Cum vor arăta noile emisiuni informative de la TVR?
- Jurnalul prezentat de Cosmin Prelipceanu va fi mai dinamic şi mai credibil. Cosmin s-a alăturat practic echipei de realizatori. El nu este şi nu a fost niciodată un cititor de prompter, ci un ziarist adevărat, cu experienţă de teren şi de studio şi cu o curiozitate vie pentru tot ce se întâmplă, rămasă în mod miraculos intactă după atâţia ani de meserie. În plus, avem un decor nou, generos, care poate fi exploatat cu îndrăzneală şi imaginaţie. Mă bucur că şi echipa tehnică a răspuns cu entuziasm şi profesionalism la provocarea noului jurnal. Vă anunţ însă că şi jurnalul de dimineaţă va avea "o nouă faţă". În general, toate jurnalele vor avea alţi prezentatori decât până acum.
- Investigaţia a existat prea puţin în jurnalele TVR. Cum veţi umple acest gol şi care sunt primele subiecte-bombă pe care le puteţi dezvălui?
- Investigaţiile lipsesc într-adevăr pentru că nu avem o echipă dedicată acestei activităţi. Noi realizăm un jurnal de actualităţi, deci resursele noastre sunt absorbite de evenimentele zilei, pe care încercăm să le tratăm din diferite unghiuri. TVR are de altfel un grup de jurnalişti specializaţi în investigaţii în cadrul redacţiei social-economice, deci în afara Direcţiei ştiri. În măsura posibilităţilor vom încerca să realizăm şi noi propriile noastre investigaţii, pentru că nu dorim să fugim de ele - doar să le realizăm bine şi asta cere timp şi un alt tip de organizare.
- Cum este conturat profilul telespectatorului ştirilor TVR 1 şi de unde intenţionaţi să mai "furaţi" public?
- ştirile TVR1 se adresează, prin natura canalului 1 care acoperă întreg teritoriul ţării, întregii populaţii adulte. De aceea ele trebuie să fie, pe de o parte, cât se poate de accesibile pentru a fi înţelese de toţi cei care urmăresc jurnalul, şi, pe de altă parte, relevante. Cu alte cuvinte, noi avem datoria să difuzăm acele ştiri care au un impact asupra vieţii oamenilor. Din acest motiv, ştirile aşa-zise oficiale, care ţin de activitatea autorităţilor, trebuie să fie prezente pe post. Dacă nu le vor afla de la TVR, oamenii nu vor avea de unde să le afle. Acest lucru nu înseamnă că ştirile "oficiale" vor fi prezentate ne-critic. Dimpotrivă, avem datoria faţă de cetăţenii care plătesc taxa radio-tv să prezentăm toate aspectele problemelor, inclusiv cele care îi deranjează pe oficiali.
- Credeţi că emisiunile informative ale TVR sunt singurele serioase, într-un peisaj în care ştirea tabloidizată deschide principalele jurnale de la televiziunile comerciale?
- Nu vreau să fac aprecieri asupra altor televiziuni, dar pot spune că la TVR ştirea tabloidizată nu deschide jurnalul. Este dreptul televiziunilor comerciale să deschidă jurnalele cu ce cred de cuviinţă, noi însă avem o datorie şi o misiune publică. Din punctul meu de vedere, suntem privilegiaţi pentru că ne putem permite luxul de a face jurnalism serios. Nu dorim însă să fim plicticoşi.
- Cum veţi asigura echidistanţa politică în jurnal, astfel încât să nu alimentaţi polemici?
- Nu avem cum să nu alimentăm polemici. Jurnalismul care-şi merită numele este întotdeauna incomod pentru putere şi pentru oamenii politici în general. Dacă urmăriţi jurnalul veţi vedea că punctele de vedere ale opoziţiei sunt prezente pe larg. De altfel singurul care se plânge de ştirile TVR este Adrian Năstase, nu PSD în ansamblul său. Prefer să nu comentez motivele pentru care o face, în cadrul acestui interviu. Mergând mai departe, menţionez că şi la "Prim Plan" au fost invitaţi liderii opoziţiei singuri cu moderatorul, ca şi preşedintele şi primul-ministru, pentru a-şi putea exprima pe larg punctele de vedere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite