VIDEO Roboţii MO şi F.O.C.A. fac furori pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codin Pop, Ramona Cordoş şi Mihai Banea au creat două personaje animate care au strâns peste un milion de vizionări pe internet. MO, robotul burtos care are probleme cu alcoolul, şi camaradul său, F.O.C.A., mult mai evoluat şi mai sobru, au apărut până acum în doar trei episoade.

Citiţi şi: Roboţii pun gresie, servesc masa şi plantează copaci la Cluj (Video şi galerie foto)

Primul filmuleţ cu MO şi F.O.C.A., numit „Tatuaj" şi lansat pe YouTube acum două săptămâni, avea ieri 530.000 de vizionări. Al doilea filmuleţ, „Vin", lansat acum o săptămână, a ajuns la 330.000 de vizionări, pentru ca al treilea, „Defect", să adune deja peste 200.000 de vizionări în doar două zile. În spatele serialului care a făcut mai multe vizionări zilnice decât orice alt produs autohton de gen stau clujeanul Codin Sebastian Pop şi prietenii săi de la creativemonkeyz.com, un site care oferă gratuit lecţii şi elemente grafice.

Singur sub duş

image

Codin Pop şi Ramona Cordoş, doi dintre părinţii roboţilor  Foto: C.R.

Codin Pop (25 de ani), Ramona Cordoş (22 de ani) şi Mihai Banea (24 de ani) au lansat creativemonkeyz.com pentru că îşi doreau să ofere lecţii gratuite de folosire a programelor de design, grafică sau animaţie, elemente grafice gratuite şi noutăţi din domeniul artei digitale în special. La sfârşitul anului trecut, adică la şase luni după lansarea site-ului, cei trei s-au gândit să facă tutorialele mai atractive prezentând în deschidere câte un filmuleţ amuzant. „Ideea de a folosi nişte personaje-roboţi pentru animaţii mi-a venit în timp ce eram la duş", povesteşte Codin. 

Numele personajelor au o istorie haioasă. MO este apelativul universal pe care-l folosesc între ei cei trei creativi (obişnuiesc să se salute cu „ce fa' mo?"), iar F.O.C.A. vine „de peste tot şi de nicăieri", după cum spun tot ei. „Era pe vremuri un rapper clujean, «Ais The Chef»,  care cânta ceva de genul «E Cluj-Napoca/ Îmi iubesc oraşul/ Cum iubeşte oceanul foca». Aveam versurile astea în cap când am pus nume personajelor. Mai târziu am aflat că Mihai are un prieten poreclit aşa", explică Codin. Totuşi, Ramona a găsit o explicaţie mai „aplicată" acronimului: Fabricat Original Cu Aluminiu (F.O.C.A). După ce a desenat mai multe variante, Codin s-a oprit la cea în care MO este un robot alcoolic burtos, ruginit şi hiperactiv, iar F.O.C.A. unul mai sobru, mai serios şi mai avansat tehnologic. Povestea spune că, după o scurtă perioadă de glorie, MO şi F.O.C.A. - roboţi de talie mică fabricaţi în România - intră în dizgraţie odată cu apariţia primelor modele de talie mare, fiind „uitaţi" într-un depozit al Institutului Naţional de Robotică, de a cărui bună funcţionare trebuie să se asigure.

Server blocat

Când primul filmuleţ a fost gata, era evident că animaţia ieşise prea bună că să fie pusă în deschiderea unui tutorial: „Am pus filmuleţul pe pagina de noastră de Facebook şi am rămas şocaţi când am văzut că în doar câteva ore a fost distribuit de 16.000 de oameni". Aşa că s-au gândit să facă mai multe episoade cu MO şi F.O.C.A. pe care să le urce pe YouTube, ca să aducă vizitatori pe site-ul lor.

După al doilea episod s-au îngrijorat brusc: din ce în ce mai mulţi internauţi erau  ]încântaţi de filmuleţe. „Nu mai era vorba de o joacă; trebuia să ne asumăm responsabilitatea de a scoate la momentul anunţat următoarele episoade", mărturiseşte Codin. La 3 februarie, imediat după ce au urcat pe YouTube al treilea episod (oficial episodul 2, pentru că prima animaţie a fost considerată episodul pilot), serverul care găzduieşte site-ul s-a blocat, după ce a înregistrat un vârf de 35.000 de vizitatori.

Deşi sunt şi unii care-i acuză  de plagiat, majoritatea mesajelor primite au fost „de bine". „Foarte mulţi au cerut să scoatem câte un filmuleţ la două zile, ceea ce este destul de puţin probabil în acest moment", spune clujeanul, explicând că ideea principală şi dialogurile se stabilesc în urma unor brainstorminguri de weekend (Mihai Banea locuieşte momentan la Sibiu, aşa că şedinţele se desfăşoară tot pe internet). Animaţia se face, în cel mai fericit caz, într-o zi şi jumătate, iar vocea (care-i aparţine lui Codin) mai ia o zi de muncă. 

Planuri noi pentru roboţii vechi

Cei de la „creativemonkeyz" se gândesc să mai introducă nişte personaje în serial şi să mai lucreze la muzică. „Pentru generic - imnul României în opt biţi - am lucrat cu Cezar «Druidul» Enache, care sperăm că va accepta cât mai curând să intre în echipa noastră, pentru că tot mai mulţi ne cer un ringtone", spune Codin. Şi tot la cererea publicului, Codin, Ramona şi Mihai plănuiesc să lanseze până la sfârşitul lunii un magazin online în care să vândă tricouri, căni, pixuri etc. cu imaginea roboţilor. Cei trei speră ca notorietatea câştigată să-i ajute şi în promovarea site-ului creativemonkeyz.com, unde vor continua să posteze lecţii gratuite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite