Robocop loveşte cu Flutur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

că toate sondajele de opinie mint. În România nu poate fi exclusă şi o asemenea ipoteză. Dar, dacă ăsta ar fi adevărul, numele fostului lider PNL, pus în capul unei liste, nu ar mai fi

că toate sondajele de opinie mint. În România nu poate fi exclusă şi o asemenea ipoteză. Dar, dacă ăsta ar fi adevărul, numele fostului lider PNL, pus în capul unei liste, nu ar mai fi strâns nici măcar semnăturile celor dispuşi să susţină toate cauzele bune, de la combaterea deşertificării la salvarea balenelor eşuate. Nu a fost să fie aşa. Un număr semnificativ de deputaţi, senatori şi aleşi locali ai partidului şi-au asumat scrisoarea, deşi ar fi avut la îndemână varianta tradiţională: s-o dea anonimă. Când şeful tău este preşedintele partidului şi prim-ministru al guvernului, nu este lipsit de riscuri să ieşi la rampă cu asemenea iniţiative. Or, înseamnă că un număr de membri ai PNL cred că pot pune o miză pe cartea lui Stolojan. Platformiştii se apropie astfel de prima lor ţintă: să atragă un nucleu de simpatizanţi pe care să-l transforme, ulterior, în bulgărele de zăpadă menit să spulbere actuala conducere a partidului. În mod normal, mişcarea Stolojan nu ar fi trebuit să aibă nicio şansă, iar liderul ei ar fi fost demult la pensie, răsfoind în serile lungi de iarnă albumul cu amintiri politice: la finanţe, pe vremea lui Ceauşescu, prim-ministru al lui Iliescu imediat după dărâmarea lui Roman cu minerii, apoi dispărut din ţară, slujbaş la Washington al Băncii Mondiale. Adio şi un praz verde! Eroare. Robocop revine de peste Ocean în pielea unui liberal sadea şi preia conducerea PNL într-un moment dificil. Întoarcerea în politica autohtonă după ani de exil este un examen pe care nu mulţi au fost în stare să-l treacă.
Ce a urmat este şi mai şi. Scena îmbolnăvirii subite, udată în direct de lacrimile şiroaie ale lui Traian Băsescu, ar fi pus pe năsălie orice om politic. Băsescu jelea de i se rupsese cămaşa în spinare, staff-ul de campanie alerga după lumânări şi când colo, căpitanul câştigă alegerile, iar credinciosul Stolojan, în loc să ia Oscarul, este numit mare consilier de taină la Cotroceni. De aici, îl pisează pe Tăriceanu de doi ani, susţinând toate atacurile preşedintelui la adresa liberalilor. Incredibil, acum se găsesc destui care să ceară revenirea lui în PNL. Acţiunea nu are nicio legătură cu aşa-zisa platformă pentru clarificare doctrinară şi relansarea forţelor de dreapta pe care Stolojan o flutură prin judeţe. Documentul nu este decât o înşiruire confuză de sloganuri, rezervând Partidului Naţional Liberal un viitor incert în cadrul viitorului mare partid prezidenţial.
Dincolo de showbizul politic, schema e simplă. Stolojan şi ai săi nu au intenţia să facă alt partid, ei chiar vor să se întoarcă, dar la conducerea PNL. Dacă Tăriceanu demisionează astăzi, Stolojan îi ia locul şi la şefia partidului, şi la conducerea guvernului. Dacă nu demisionează, platformiştii vor continua toate eforturile pentru a-l obliga să o facă.
Cu cât au mai mulţi aderenţi, cu atât sunt mai aproape să-şi atingă scopul, refacerea tandemului Băsescu-Stolojan la conducerea ţării. PNL va fi legat la cheiul prezidenţial şi lucrurile vor merge mai departe. Prin acţiunea celor 30, Stolojan şi-a trimis buzduganul în poarta PNL. Nu i-a răspuns nimeni. Tăriceanu era plecat în sat să mângâie vaci şi să joace hora cu Flutur, cel mai important semnatar al scrisorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite