Rizea, acuzat că şi-a furat fratele întru bunăstarea lui Dan Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD  Cristian Rizea
Deputatul PSD Cristian Rizea

Deputatul Cristian Rizea (PSD) a fost dat pe mâna procurorilor de propriul frate, care-l acuză că, sfătuit de prietenul său, senatorul-avocat Dan Şova (PSD), i-a vândut abuziv toate proprietăţile.

Deputatul PSD Cristian Rizea (42 de ani) nu a devalizat doar bugetul Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor (ANSIT) cu peste un milion de euro, bani pe care acum îi plăteşte statul român. El este acuzat acum la Parchet şi de fratele şi de mama sa.
 
Încă un milion de euro

Bogdan Rizea, fratele deputatului, este director de bancă într-o ţară occidentală. Spune că a  făcut greşeala de a avea încredere în Cristian Rizea, căruia i-a lăsat pe mână, prin procură, casele şi conturile din România. Inclusiv contul în care îi trimitea bani mamei lor, ca să se poată întreţine. Acum îşi acuză fratele că i-a tocat banii. Ferrari, vacanţe cu soţia, Josette (fostă Niculina), la Monte Carlo, cumpărături de lux, mese la Marriott...În total, un milion de euro.

Ca şi în tunul de la ANSIT, şi acum lângă Cristian Rizea s-a aflat prietenul său, senatorul Dan Şova (38 de ani). Dacă de pe urma fotoliului ocupat de Rizea la conducerea ANSIT, Şova obţinea contracte pentru firma sa de avocatură, acum a obţinut un palat în centrul Capitalei.

„Din punct de vedere moral este surprinzător, nu? Să fac plângere penală împotriva propriului frate! Este vorba însă de un prejudiciu de peste 1.000.000 de euro", îşi justifică fratele deputatului, Bogdan Rizea, plângerea la Parchet. Mai exact, „paguba efectivă se ridică la 1.088.000 de euro", aşa cum precizează acesta în plângerea depusă împotriva rezoluţiei iniţiale, de „neîncepere a urmăririi penale", dată în dosar de procurorii Parchetului General.

Un palat pentru Şova

Paguba este probată de Bogdan Rizea, cu documente şi extrase de cont, transmise anchetatorilor. Astfel: 152.000 de euro reprezintă contravaloarea unui apartament situat pe Calea Plevnei, nr. 141, în sectorul 6 al Capitalei, şi a unui loc de parcare pe care Cristian Rizea le-a trecut, folosind o procură din 2005, din proprietatea fratelui său în proprietatea „soacrei" sale, Jana Sterian.

Alţi 300.000 de euro reprezintă contravaloarea unui palat, cu o suprafaţă construită de peste 460 de metri pătraţi, situat în plin centrul Capitalei, în apropierea Guvernului. Deputatul Cristian Rizea i-a vândut-o, în numele fratelui său şi în baza aceleiaşi împuterniciri din 2005, bunului prieten, senatorul Dan Şova.

Asta, în condiţiile în care, Şova este proprietarul unei case construite pe acelaşi teren de pe strada Louis Blank, cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi. Preţul plătit de Şova pentru palat - 300.000 de euro, este un mizilic. De pe urma imobilului această sumă se amortizează în doar 34 de luni, palatul fiind închiriat Ambasadei Kuweitului pentru 9.000 de euro lunar. În plus, Cristian Rizea a mai obţinut 150.000 de euro după ce şi-a lăsat fratele şi fără un teren intravilan, situat în centrul oraşului Mangalia.

„Au înscenat totul foarte bine"

Bogdan Rizea explică pentru „Adevărul" pe ce se bazează plângerea sa penală. „Este foarte adevărat că, în vara acestui an, am aflat foarte multe lucruri din «Adevărul», realmente, din morişca aceea cu apartamentul din Plevnei şi cu Dan Şova, pentru că Dan Şova este o persoană foarte apropiată fratelui meu. Totul a fost înscenat foarte bine de ei din punct de vedere legal. Fratele meu s-a folosit de anumite instrumente juridice în aşa fel încât să apară totul legal. Practic, ceea ce am adus eu la cunoştinţa procurorilor a fost în primul rând gestiunea  frauduloasă cu privire la patrimoniul meu. Rizea Cristian şi-a însuşit, ca urmare a vânzarii tuturor bunurilor pe care le avea în administrare, toate sumele percepute în numele şi pe contul meu.

În al doilea rând, e vorba de abuz de încredere cu privire la închirierea, fără ştirea mea, a imobilului din strada Louis Blank, nr. 19, Ambasadei Kuweitului şi la culegerea fructelor acelui bun - chiriile în valoare totală de 486.000 de euro - timp de mai mulţi ani, folosind toate sumele în interes personal. Este uşor de văzut în extrasele de cont de card de la Alpha Bank, cheltuieli realizate cu un card de debit nominal de către Rizea Cristian pe Coasta de Azur, la Monaco... Aici, este de menţionat că, în calitatea sa de deputat, ar fi trebuit să declare toate sumele mai mari de 5.000 de euro.

Palatul din strada Louis Blank Foto: adevărul



Abia în al treilea rând, şi asta din cauza probatoriului insuficient, e vorba de înşelăciune",  explică Bogdan Rizea.  Suveica imobiliară în care sunt prinşi familia deputatului Cristian Rizea şi senatorul Dan Şova îşi are începutul la 22 mai 2006. La acea dată,  împuternicit de fratele său, deputatul cumpără pentru acesta de la senatorul Dan Şova, cu 142.000 de euro, o vilă pe strada Louis Blank, nr. 19, cu o suprafaţă construită de 462 de metri pătraţi. Dan Şova păstrează casa învecinată, situată pe Louis Blank, nr. 19 B, cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi.

Din 2006 până în 2011, Cristian Rizea închiriază vila achiziţionată de la Şova, cu 9.000 de euro pe lună, misiunii diplomatice a Kuweitului la Bucureşti. Între timp însă, deputatul i-a cerut fratelui bani pentru reparaţii. A primit, în patru tranşe, peste 68.000 de euro. „A justificat doar 20% din sumă, iar eu am început să-i cer banii. El mi-a spus că nu-i are, că sunt investiţi, şi i-am cerut să-mi cedeze apartamentul din Calea Plevnei, nr. 141, ca pe o garanţie la suma pe care i-am trimis-o, urmând ca, în momentul în care îmi dă banii, el să-şi păstreze apartamentul - în care locuia atunci şi pe care îl foloseşte şi acum  -  şi locul de parcare subteran", a explicat pentru „Adevărul" Bogdan Rizea.

Şova încasează 255.000 de euro

Ce nu ştia Bogdan Rizea era faptul că, deşi deputatul şi soţia sa, Josette (fostă Niculina) locuiau în apartamentul din Plevnei, acesta ajunsese tot în proprietatea lui Dan Şova, care-l achiziţionase, în iunie 2006 (la nicio lună după ce a vândut familiei Rizea vila din Louis Blank, nr. 19), de la „soacra" lui Rizea, Jana Sterian. Preţul plătit de Şova este suspect de mare pentru acea vreme - 400.000 de euro, mai ales că în acelaşi an el îi vânduse lui Rizea vila de 460 de metri pătraţi, din Louis Blank, cu numai 142.000 de euro.

În cele din urmă, în februarie 2011, apartamentul ajunge la soacra lui Cristian Rizea, Jana Sterian. Bogdan Rizea a declarat, în faţa procurorilor că, pentru a i-l vinde soacrei sale, fratele lui a folosit abuziv o procură din 2005, pe care el a uitat s-o revoce. Aceeaşi procură pe care Cristian Rizea a folosit-o anul acesta în „afacerea Louis Blank".

"În baza contractului din data de 28.01.2011, un imobil proprietatea mea se vinde lui Dan Şova. Totul a fost foarte bine organizat de ei din punct de vedere legal.''
Bogdan Rizea
fratele deputatului Cristian Rizea

Cât a obţinut deputatul din averea fratelui

- 152.000 de euro - apartamentul din calea Plevnei
- 300.000 de euro - contravaloarea vilei din str. Louis Blank
- 486.000 de euro - chiriile încasate de la Ambasada Kuweitului
- 150.000 de euro - terenul din Mangalia

O procură pierdută

Deputatul Cristian Rizea s-a apărat în faţa anchetatorilor cu împuternicirea dată de fratele său în 2005, în baza căreia putea „să cumpere, să închirieze, să dea în comodat, să dea în schimb, să dezmembreze, să unifice, să gajeze, să ipotecheze, să vândă, să tranzacţioneze, dar şi să administreze, să conserve şi să dispună de toate bunurile mobile şi imobile ale acestuia". 

Însă, Cristian Rizea nu a spus că Bogdan Rizea revocase toate împurternicirile pe care i le dăduse ulterior, uitând de existenţa celei din 2005, cu care deputatul a operat în 2011. Şi pentru acuzaţia potrivit căreia ar fi folosit abuziv conturile mamei sale, Cristian Rizea a avut un argument: aşa a căzut de acord cu fratele său, care, prin folosirea contului mamei „a înţeles să contribuie la întreţinerea părinţilor aflaţi în nevoie". „Mama este o persoană care, în momentul de faţă, nu mai are nimic după o viaţă de muncă, pentru simplul fapt că fratele meu, care s-a însărcinat într-un fel cu protejarea ei, a lăsat-o fără nimic", îi dă replica Bogdan Rizea.

„Fratele meu are probleme psihice"

Acum, după ce fratele lui a făcut o plângere împotriva rezoluţiei de NUP a procurorului, Cristian Rizea încearcă să dea de înţeles că Bogdan Rizea ar avea probleme psihice. „Nu voiam să vorbesc despre asta, dar fratele meu a suferit nişte probleme psihice", a precizat deputatul, ieri, pentru „Adevărul".

De asemenea, deputatul se declară încă o dată victimă a „jocurilor politice ale Puterii", ca şi în cazul tunului dat la ANSIT, în urma căruia anchetatorii au cerut confiscarea a 300.000 de euro. „Ştiu că şi eu, şi colegul meu Dan Şova, PSD-ul în general, deranjăm, dar asta este...", a conchis Rizea. În replică, Bogdan Rizea se declară indignat de tentativa fratelui său de a-l prezenta ca fiind instabil psihic. „Vi se pare că toate acele extrase de cont şi documente care atestă tranzacţiile imobiliare sunt halucinaţii de-ale mele?", întreabă fratele deputatului.

Un apartament plimbat în acte

Palatul din strada Louis Blank  p Foto: adevărul

Blocul de pe Calea Plevnei  Foto: Marian Iliescu

Pe 28 ianuarie 2011, după cum arată contractul de vânzare-cumpărare, Dan Şova îşi „răscumpără" de la familia Rizea şi vila din Louis Blank nr. 19, pe care o vânduse cu 142.000 de euro. Contractul de vânzare-cumpărare este parafat cu Şova de Cristian Rizea, care a folosit aceeaşi procură dată de fratele său în 2005. Potrivit contractului, în faţa notarului, Cristian Rizea a primit atunci 100.000 de euro, „urmând ca diferenţa, de 200.000 de euro să-i fie achitată de Dan Şova, în două tranşe a câte 100.000 de euro până la data de 30.05.2011".

Bogdan Rizea susţine că, la scurt timp, a aflat despre vânzare de la Administraţia Financiară. A încercat fără succes să revoce acea procură, apoi i-a transmis un mail lui Dan Şova, în care îl avertiza că fratele său nu-l mai reprezintă şi îi cerea să-i achite lui diferenţa de 200.000 de euro. A primit răspunsul lui Şova pe 22 martie 2011. Acesta susţinea că i-a dat banii lui Cristian Rizea şi i-a transmis, drept dovadă, o copie a unei chitanţe de mână semnată de amicul deputat, pe 10 februarie 2011, în prezenţa unui martor.

Pe de altă parte, pe 4 februarie 2011, la o săptămână după ce achiziţionează vila din Louis Blank de la Rizea, Dan Şova îi cedează soacrei deputatului, Jana Sterian, un imobil în construcţie în cartierul ANL Henri Coandă, a cărui finalizare este şi acum incertă. Valoarea imobilului, declarată de Dan Şova: 110.000 de euro. Senatorul a refuzat să răspundă întrebărilor „Adevărul" legate de momentul şi de modul în care a obţinut, în 2003, locuinţa ANL.

Cine e Cristian Rizea

- Născut la 12 aprilie 1969 în municipiul Galaţi, actualul deputat PSD Cristian Rizea şi-a început cariera politică în 1999.
- 2000-2002 - a fost director de cabinet al ministrului Tineretului şi Sportului.
- 2002-2006 - director general al ANSIT, funcţie pe care o ocupă până în 2006, când este demis de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret, Karoly Borbely, după o serie de acuzaţii legate de alte deturnări ale unor fonduri europene.
- 2008-prezent - deputat PSD şi lider PSD pentru Diaspora.
- Este căsătorit din 2002 cu Niculina Ana Maria Suditu, actuală Josette Ane Marie Rizea.

O pledoarie încâlcită

Blocul de pe Calea Plevnei  p Foto: marian iliescu

Senatorul PSD Dan Şova

Ca răspuns la solicitarea „Adevărul" de a explica operaţiunile în care este implicat, Dan Şova se eschivează în spatele unui talmeş-balmeş de fraze fără noimă. Avocatul-senator nu a reuşit să conceapă un răspuns coerent, punctual, dar a riscat o interpretare a noului Cod Civil: „Certurile de familie reprezintă chestiuni de natură civilă, iar în lumina prevederilor noului Cod Civil nu reprezintă chestiuni de interes public".

Cu alte cuvinte, Şova ar dori ca presa să nu scrie despre acuzaţiile aduse, la Parchet, unui deputat chiar de fratele acestuia, doar pentru că ar fi "o ceartă în familie".  În schimb, avocatul Şova susţine că reporterii „Adevărul" ar fi intrat „în mod infracţional" în posesia plângerii penale, scăpând din vedere faptul că declaraţiile care-l incriminează atât pe el, cât şi pe Cristian Rizea pot fi puse la dispoziţie oricui de către partea vătămată.

„Fratele meu nu are scrupule"

Chiar dacă luna trecută procurorii au decis să-i respingă plângerea, Bogdan Rizea, stabilit de foarte mult timp în străinătate, insistă pentru anchetarea fratelui său şi mai speră într-o „justiţie absolută". „E păcat, dar asta este. Şi mama a înţeles foarte greu, dar fratele meu este o persoană fără scrupule.

Senatorul PSD Dan Şova  p Foto: marian iliescu

Ştiţi, acum, el neavând bunuri pe numele lui, este foarte greu să-i pretinzi nişte bani, iar cu salariul pe care-l are de la Parlament, care poate fi poprit până la o anumită sumă, e foarte greu să mai recuperez prejudiciul. Poate în câteva zeci de ani... Vă spun, în general politicienii - cel putin aşa e conceptul pe care-l am eu despre politicieni - dacă fură, fură de la alţii sau fură de la stat. Dar să fure de la propria familie... Aşa ceva nu am mai auzit până acum".

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite