Rivalele partenere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China şi India au avut o ciocnire armată în 1962, pe înălţimi himalayene. Kashmirul e un litigiu indo-pakistanez, dar şi chinez. Beijingul susţine Islamabadul în perpetuu tensionata sa

China şi India au avut o ciocnire armată în 1962, pe înălţimi himalayene. Kashmirul e un litigiu indo-pakistanez, dar şi chinez. Beijingul susţine Islamabadul în perpetuu tensionata sa relaţie cu New Delhi. Şeful spiritual al "Tibetului ocupat de China" trăieşte liber în India. Mai nou, navele chineze aruncă tot mai multe ancore în Oceanul Indian şi Marea Arabiei.

S-ar zice că cele două megastate sunt în stare de beligeranţă continuă. Celelalte continente se referă însă la "ChIndia". FMI anunţă că economiile emergente vor creşte şi anul acesta la fel de impresionant, conduse de China şi India - ambele cu pieţe interne de peste un miliard de consumatori, administraţi central! O atare dezvoltare le face să caute, la rivalitate, resurse în toată lumea, din Asia Centrală în Africa, Orientul Mijlociu sau America de Sud.

Mai departe, amândouă au ambiţii cel puţin regionale, pentru care se ajută de Rusia sau SUA. India se ajută de ambele (aşa cum Rusia e parteneră strategică şi pentru China). Pentru completarea dispozitivului de îndiguire a Chinei în Asia, SUA sunt dispuse să ofere tehnologii nucleare unei Indii care continuă dezvoltarea arsenalului atomic. Un studiu destinat armatei americane avertizează însă că, odată un astfel de acord implementat, India şi-ar putea apăra interesele strategice chiar şi în răspărul politicilor SUA. India nu renunţă la strânsele legături cu Iranul - atât pentru gaze, cât şi pentru talonarea Pakistanului. În paralel, liderii indieni fac noi eforturi de apropiere de omologii chinezi.

Anul trecut, preşedintele Hu Jintao a mers la New Delhi, anul acesta este aşteptat la Beijing premierul Manmohan Singh. Zilele acestea, oficiali indieni şi chinezi au reluat tratativele pentru rezolvarea disputelor de frontieră vechi de decenii: India reclamă de la China 38.000 kmp pentru Kashmirul indian, iar Beijingul cere 90.000 kmp din statul indian Arunchal Pradesh. Între timp, schimburile bilaterale au ajuns la două miliarde de dolari pe lună.

Cu avansuri şi întârzieri specifice, India şi China pot crea chiar un bloc economic şi politic. Condiţiile se pregătesc. După ce investiţiile străine au conectat aceste imense populaţii la economia globală - afectând chiar calitatea vieţii din statele dezvoltate -, noii miliardari din China şi India au devenit investitori străini în America şi Europa, în siderurgie, auto, ITC sau farma. Iar dincolo de geo şi macro, tinerii chinezi învaţă engleza, managementul şi informatica în India, mai mult decât oriunde. Acasă, China investeşte la fel de mult ca şi India în R&D.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite