Ritualurile de acum 6.000 de ani au prins viaţă la Bucşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O casă construită în stilul culturii Gumelniţa a fost incendiată conform ritualurilor de acum şase mii de ani, sub ochii atenţi ai specialiştilor, dar şi sub privirea curioasă a sătenilor

O casă construită în stilul culturii Gumelniţa a fost incendiată conform ritualurilor de acum şase mii de ani, sub ochii atenţi ai specialiştilor, dar şi sub privirea curioasă a sătenilor din comuna Bucşani.
Proiectul s-a vrut un valoros material educaţional, care oferă arheologilor şansa de a-şi confirma teoriile, prin analiza atentă a casei incendiate. Echipa coordonată de arheologul Cătălin Bem a descoperit rămăşiţe ale aşezărilor de tip Gumelniţa, cu ajutorul cărora a putut reconstitui o casă din acele vremuri. "Femeile stăteau acasă şi ţeseau, în timp ce principala ocupaţie a bărbaţilor era vânatul şi creşterea animalelor. O demonstrează războaiele de ţesut pe care le-am găsit, dar şi uneltele de vânat", ne-a explicat Cătălin Bem, coordonatorul proiectului "O zi din viaţa unei comunităţi eneolitice". Cei care au participat la săpăturile din zona Bucşani ne-au mărturisit că au fost surprinşi să găsească aproape intacţi pilonii arşi, din lemn, ai caselor din acea perioadă. Majoritatea caselor erau construite pe piloni de stejar neîngropaţi, iar pereţii erau din paiantă şi lut. Se pare că, în acele vremuri, Neajlovul era mai lat şi cauza inundaţii frecvente, lucru confirmat şi de săteni, care ne-au declarat că şi acum, primăvara, Neajlovul se umflă, inundând pentru o scurtă perioadă de timp împrejurimile. "De aceea, pentru evitarea umezelii era nevoie de case construite pe movile, cu piloni", a adăugat Cătălin Bem, care ne-a mai explicat că incendierea caselor se făcea în momentul în care nu mai aveau ce fructifica în zona respectivă. Munca arheologilor va fi valorificată printr-un DVD interactiv, care va da o imagine virtuală a unei zi din viaţa celor care au trăit acum 6.000 de ani, prin imagini tridimensionale şi jocuri, dar şi printr-un film documentar, realizat cu ajutorul regizorului Daniel Simion.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite