Risipa bugetarilor de la Interne: sporuri de merit şi excelenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 1.412 slujbaşi din aparatul central al MAI, 130 au încasat, în aprilie, o leafă mai mare decât a ministrului Vasile Blaga. Cei 130 de privilegiaţi, care însumează 9,13% din angajaţii aparatului central,au primit împreună aproape 900.000 de lei, adică o leafă medie de 6.860 de lei. Ministrul a câştigat doar 5.360 de lei. Toţi sunt şefi şi încasează constant sporuri de merit şi excelenţă.

Ca o demonstraţie de transparenţă, Ministerul de Interne a dat publictăţii tabelul cu veniturile nete ale angajaţilor din structura centrală, aferente lunii aprilie. Transparenţă este, însă, doar pe jumătate, pentru că tabelul nu conţine numele, ci doar statutul celor 1.412 simbriaşi din MAI.
Civilul cu 13.323 de lei pe lună.

Deşi este în capul listei, ministrul Vasile Blaga a fost depăşit la leafă de 130 de subalterni - şefi, şefuleţi, ba chiar angajaţi civili. De altfel, cel mai mare salariu pe aprilie l-a încasat un civil – 13.323 de lei – de 2,5 ori mai mult decât ministrul Blaga (5.360 de lei).

La solicitarea „Adevărul” de-a dezvălui identitatea civilului plătit regeşte şi treburile lui pe la minister, MAI a invocat „confidenţialitatea salariului” şi „protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date”. Prin urmare, solicitarea a fost respinsă.

Adjuncţii, mai tari ca şefii

Anomaliile de pe ştatele de plată ale MAI continuă cu secretarii de stat: din cei şase aflaţi în organigrama ministerului, trei au încasat salarii de 8.000, 10.800 şi  11.200 de lei, depăşindu-şi şeful chiar de două ori.

Sau cazul secretarului general din MAI, Constantin Baci, care se apropie de ministrul Vasile Blaga la nivelul remuneraţiei, cu 5.155 de lei, dar este depăşit net de adjuncţii săi, Dănuţ Tudor şi Cristina Dobriţoiu, care au ridicat de la casierie 10.500 şi 7.300 de lei.

În plus, cinci din cei şase directori generali din MAI au câştigat şi ei câte o leafă de aproape două ori mai mare decât a ministrului, salariul net al fiecăruia dintre cei cinci cifrându-se în jurul valorii de 10.000-11.000 de lei. Vasile Blaga este depăşit ca venituri şi de şapte din cei opt directori generali adjuncţi din minister.

Salarii de excelenţă, salarii de merit...

„Toţi cei care câştigă mai mult decât ministrul Vasile Blaga au funcţie de conducere în structurile ministerului. Şi mulţi dintre aceşti şefi se bucură de venituri suplimentare, de exemplu salariul de excelenţă pentru lucrări deosebite sau salariu de merit”, au declarat, pentru „Adevărul”, surse din cadrul Ministerului de Interne.

De fapt, aceeaşi problemă este ridicată, în prezent, de sindicatul poliţiştilor “ProLex”, care propune Guvernului anularea acestor venituri complementare, destinate în majoritate şefilor, ca soluţie de salvare în faţa iminentelor măsuri de austeritate.  “Dacă s-ar renunţa la aceste bonusuri nejustificate, plus prima de vacanţă şi al 13-lea salariu, n-ar mai fi necesară tăierea lefurilor poliţiştilor cu 25%”, susţine Vasile Lincu, preşedintele “ProLex”

Soluţia sindicatelor

Potrivit sindicaliştilor din Poliţie, salariul de excelenţă – reprezentând 50% din salariul de bază – este încasat lunar de 5% din angajaţii din MAI şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), majoritatea cu funcţii de conducere. De asemenea, salariul de merit – 20% din salariul de bază – este ridicat lunar de 30% dintre angajaţi. “Acest spor este încasat cu încalcarea prevederilor Ordonanţei de Guvern nr. 1/2010. Salariile de merit nu au fost stabilite în 2009 cu întindere a aplicării şi în 2010, ci s-a decis, fără emiterea unui act administrativ, ca toţi cei care au primit salariu de merit în 2009 să primească şi în 2010”, spune Vasile Lincu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite