Riscurile sistemului de pensii ţin de colectarea contribuţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă sistemul defectuos de strângere a sumelor de la angajaţi, ANAF schimbă formularele de colectare din ianuarie 2008 Dacă riscurile financiare, investiţionale şi cele oferite de

Pe lângă sistemul defectuos de strângere a sumelor de la angajaţi, ANAF schimbă formularele de colectare din ianuarie 2008

Dacă riscurile financiare, investiţionale şi cele oferite de condiţiile de piaţă sunt acoperite de legislaţia care are prevăzute măsuri prudenţiale, riscurile legate de colectare nu se pot anticipa până la finele anului. Participanţii la sistem se tem că vor exista probleme, având în vedere că până în prezent proiectul nu este foarte avansat, iar experienţa europeană arată că şi alţii au avut dificultăţi în colectarea contribuţiilor.

Nevoia de clarificare a posibilelor riscuri legate de fondurile de pensii vine din experienţa negativă a românilor cu FNI, SAFI ori Caritas. Arbitrul pensiilor a avut grijă, însă, prin norme, să înlăture astfel de pericole, încercând să elimine orice posibilitate de fraudă.

O problemă care ar putea apărea în procesul de colectare este, în viziunea Marianei Câmpeanu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, faptul că în strategia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) se află existenţa unui singur formular pentru toate contribuţiile, atât sociale, cât şi cele de pensii. De asemenea, aceasta spune că va fi greu de identificat procentul pe care îl va plăti angajatorul, în caz că nu varsă toată contribuţia odată.

Patru categorii de riscuri pentru fonduri

Besim Jawad, Project Manager Pensii Private în cadrul companiei Interamerican, a arătat că există patru categorii de risc ce trebuie analizate pentru a vedea dacă pot afecta legitimitatea sistemului de pensii private, respectiv riscurile financiare de investiţii, cele legate de condiţiile pieţei şi riscurile operaţionale.

În ceea ce priveşte riscul financiar, legislaţia în domeniu îl acoperă foarte bine, întrucât există o supraveghere a sistemului, o împărţire a riscurilor între administratorul şi depozitarul fondurilor de pensii, precum şi o monitorizare permanentă de către CSSPP.

"Toate aceste elemente nu pot permite o întâmplare nedorită, pentru că sunt prevăzute măsuri stricte şi nu se poate face în niciun caz o comparaţie cu situaţia FNI", a afirmat Jawad. El a arătat că riscul de investiţie este foarte mic, pentru că există multe măsuri de protecţie.

În ceea ce priveşte riscurile legate de condiţiile de piaţă, Jawad a spus că, pentru concurenţă, există un reglementator pentru acordarea de licenţe, dar şi pentru materialele de marketing.

Fiscul va strânge banii de la participanţi

Referitor la riscurile operaţionale, care implică executarea sistemului, el a arătat că va exista o campanie de informare, iar Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale este instituţia de evidenţă a sistemului, în timp Agenţia Naţională de Administrare Fiscală îşi va asuma rolul de colectare a contribuţiilor. "Ultima categorie de riscuri este singura care ar putea ridica un semn de întrebare, însă, dacă totul merge bine, sistemul se va implementa aşa cum este prevăzut şi nu va exista cu siguranţă un caz de tip FNI", a mai afirmat Jawad.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite