Riscurile celor trei războaie civile în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele George W. Bush urma să sosească aseară târziu în Iordania, unde va avea o întâlnire "crucială" pentru evoluţia situaţiei din Irak: e vorba de convorbirile cu regele iordanian

Preşedintele George W. Bush urma să sosească aseară târziu în Iordania, unde va avea o întâlnire "crucială" pentru evoluţia situaţiei din Irak: e vorba de convorbirile cu regele iordanian Abdallah şi cu premierul irakian Nuri al-Maliki, venit special de la Bagdad. Ele au loc într-un context mai larg, care subliniază acuitatea problemei irakiene în cadrul întregii regiuni.
În ultima vreme, demersurile, declaraţiile şi opiniile privind "viesparul" irakian sunt tot mai numeroase, ele arătând că nu mai e mult şi s-ar putea intra într-o fundătură. În SUA, după demisia lui Donald Rumsfeld, unul dintre artizanii intervenţiei, Grupul de studiu asupra situaţiei din Irak a căpătat o pondere deosebită, mai ales în urma victoriei democraţilor în alegerile pentru Congres. În Marea Britanie, premierul Tony Blair a venit cu propunerea asocierii Siriei şi Iranului la iniţiativele privind Irakul, ţinând seama de influenţa lor în zonă. Gazda de azi a lui Bush, regele Abdallah al II-lea, opina recent că "suntem în situaţia de a jongla cu un risc sporit de trei războaie civile în regiune, indiferent dacă este vorba de palestinieni, Liban sau Irak". Cum se vede, suveranul haşemit, unul dintre liderii moderaţi din regiune, are în vedere impactul zonal al fiecăreia dintre cele trei probleme evocate, el neezitând să vorbească despre riscurile de război civil nu doar în Irak, ci şi în teritoriile palestiniene şi în "ţara Cedrilor".
Eforturi diplomatice disperate
Prezenţa lui Bush la Amman, convorbirile lui cu Al-Maliki, foarte comentata vizită pe care a făcut-o în Iran preşedintele irakian Jalal Talabani, anunţata întrevedere pe care secretarul de stat Condoleezza Rice urmează s-o aibă cu preşedintele palestinian Mahmud Abbas (după ce premierul israelian s-a aflat în SUA, iar acum a lansat o tentantă ofertă de pace) nu fac decât să demonstreze că în Orientul Mijlociu lucrurile se mişcă şi se pot schimba.
Desigur, e hazardat să se spună că vor interveni rapide modificări de substanţă, mai ales în cazul unor crize de o atare gravitate. Administraţia Bush mai are, practic, la dispoziţie, şase luni pentru a lansa iniţiative externe de anvergură. De la jumătatea anului viitor debutează pregătirile pentru campania prezidenţială şi, exceptând cazurile de forţă majoră, demersurile internaţionale vor absenta.
Până atunci, cel puţin în cazul Irakului, ea se află în ceasul al 12-lea. O subliniază şi faptul că influente publicaţii - "New York Times", "Los Angeles Times", "Newsweek" - şi televiziuni - NBC, CNN - vorbesc despre "război civil în Irak", sintagmă pe care Bush o respinge.
Totuşi, analiştii amintesc că el a făcut la fel şi când războiul din Irak a fost comparat cu cel din Vietnam, pentru ca, ulterior, să accepte asocierea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite