Riscurile unei iniţiative pripite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comentariile de genul celor exprimate de analistul rus erau de aşteptat, luând în considerare iniţiativele şi declaraţiile din ultima vreme ale României, de natură să complice raporturile cu

Comentariile de genul celor exprimate de analistul rus erau de aşteptat, luând în considerare iniţiativele şi declaraţiile din ultima vreme ale României, de natură să complice raporturile cu Rusia şi Turcia, state care, în virtutea unor poziţii tradiţionale, nu agreează ideea internaţionalizării Mării Negre. În afara proiectelor comune aprobate în cadrul Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), statele membre au propriile interese, inclusiv strategice, la care nu sunt dispuse să renunţe. Aşa se şi explică de ce Rusia şi Turcia au ignorat invitaţiile de a participa la ultimul forum de dezbateri organizat la Bucureşti. Declaraţiile cel puţin neinspirate ale preşedintelui Traian Băsescu, care a comparat Marea Neagră cu un "lac rusesc", nu au făcut decât să irite în mod inutil Moscova, care şi aşa se confruntă cu probleme legate de prezenţa flotei sale în portul ucrainean Sevastopol. La rândul său, Turcia, unul dintre statele care a avansat iniţiativa creării acestei organizaţii regionale, nu e defel încântată de pretenţiile României de a se erija în "lider maritim regional". A acţiona pripit numai de dragul afirmării unei voci distincte în cadrul OCEMN, fără a ţine cont de sensibilităţile şi interesele adesea contrarii ale statelor membre, se poate dovedi un exerciţiu inutil, mai ales când iniţiativele şi declaraţiile nu au decât un suport limitat din partea câtorva state europene şi SUA, nici ele interesate în înrăutăţirea raporturilor dintre statele din zonă.
În egală măsură, poziţia exprimată de România în abordarea unor zone conflictuale din spaţiul ex-sovietic apropiat de Marea Neagră-Transnistria, Osetia de Sud şi Abhazia, exprimată adesea într-un mod stângaci, demonstrează absenţa unei strategii pe termen mediu şi lung în această zonă, clădită pragmatic şi realist, nu conjunctural.
Dincolo de câştigarea unor simpatii peste Ocean, adesea de circumstanţă, iniţiativele României ar trebui să aibă în vedere şi interesele vecinilor, în măsura în care doreşte să-i fie respectate propriile interese.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite