Riscurile pe Sibiu sunt duble faţă de câştiguri - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre riscurile de pe piaţa derivatelor de la Sibiu, pesimismul managerilor cu privire la situaţia economică sau noua linie de creditare oferită de Flamingo International si Cetelem. Printre alte subiecte, companiile din sectorul industrial şi logistic luptă pentru supravieţuire, iar Romgaz a bugetat afaceri de 3,2 miliarde de lei.

Riscurile pe Sibiu sunt duble faţă de câştiguri. Piaţa derivatelor de la Sibiu pare să se alinieze evoluţiei Bursei de Valori la nivelul lichidităţii, în condiţiile în care în februarie rulajele de pe ambele pieţe au înregistrat scăderi. Luna trecută, Sibex a înregistrat tranzacţii totale în valoare de 93,3 mil. lei (22 mil. euro), cu 26% sub nivelul din ianuarie, de 126 mil. lei (28,5 mil. euro). Chiar dacă la nivel de lichiditate piaţa a scăzut, numărul de contracte încheiate în februarie a crescut cu 60%, de la circa 104.000 de contracte la 164.000 de contracte. La Bursa de Valori, rulajul total a scăzut în februarie cu circa 20%, de la 210 mil. lei (49,7 mil. euro) în ianuarie la 164 mil. lei (38 mil. euro) luna trecută, scrie Ziarul Finanaciar.

Majoritatea managerilor sunt pesimişti cu privire la situaţia economică.
Trei sferturi dintre managerii companiilor prezente pe piaţa locală se aşteaptă ca situaţia firmelor să se înrăutăţească în perioada următoare, cele mai mari probleme urmând să apară pe partea de vânzări, comenzi sau încasări, potrivit unui studiu realizat de Roland Berger, una dintre cele mai cunoscute firme de consultanţă în management de pe piaţa locală. „Aproape 90% dintre managerii intervievaţi anticipează că se vor confrunta cu probleme pe partea de vânzări sau comenzi, 83% dintre aceştia cred ca problemele se vor resimţi pe segmentul încasărilor, în timp ce 60% consideră că vor avea dificultăţi de finanţare“, a declarat Codruţ Pascu, managing partner al companiei Roland Berger, potrivit Business Standard.

Între 2 martie şi 19 aprilie, Flamingo International şi Cetelem oferă o linie de credit extinsă, care le acordă clienţilor posibilitatea de a achiziţiona orice produs selectat şi de a aştepta până la vară pentru a alege opţiunea de plată: integral sau în rate lunare. Oferta se aplică tuturor produselor disponibile în reţelele de magazine Flanco şi Flanco World. Noua soluţie de finanţare oferă clienţilor o perioadă de graţie de 3 luni, timp în care aceştia nu trebuie să plătească nimic, dar şi opţiunea de a alege sistemul de rambursare care se potriveşte mai bine nevoilor acestora. Astfel, consumatorii pot opta pentru plata integrală a creditului produsului, în numerar sau pentru plata în rate lunare, pe o perioadă maxima de 60 de luni, anunţă Wall-Street.

Companiile din sectorul industrial şi logistic luptă pentru supravieţuire. Într-o perioadă tulbure, de grele încercări pentru toate industriile, evoluţia sectorul industrial şi logistic este frânată, iar perioada următoare se anunţă a fi una dificilă. "Până în vară, toată lumea caută o posibilitate să meargă mai departe. O revigorare a pieţei ar putea fi posibilă în trimestrul 3 al acestui an - începutul lui 2010", a declarat pentru Curierul Naţional Gabriel Sfetcu, director Departament Industrial, Cushman & Wakefield. El apreciază că în momentul de faţă industrialul se găseşte într-o perioadă de reorientare, eficientizare şi reducere de costuri. Specialistul estimează că în mod sigur evoluţia acestuia în 2009 va înregistra o încetinire.

Romgaz a bugetat afaceri de 3,2 miliarde de lei.
Noua conducere a producătorului de gaze "Romgaz" crede că situaţia economică dificilă şi lipsa de lichidităţi nu vor avea repercursiuni mari asupra activităţii companiei. Adrian Piteiu, directorul general al "Romgaz", a declarat pentru Bursa: "Deşi în lunile ianuarie şi februarie încasările  au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, acest lucru nu a afectat până în momentul de faţă activitatea societăţii. Au scăzut vânzările de gaze către marii consumatori, care au decis să-şi oprească temporar activitatea din cauza crizei". Domnia sa ne-a precizat că, pentru acest an, cantitatea de gaze naturale care va fi extrasă este de 5,77 miliarde metri cubi. În propunerea privind bugetul pentru acest an al "Romgaz", este programată o cifră de afaceri de aproximativ 3,2 miliarde de lei şi un profit brut de 750 de milioane de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite