Riscuri tot mai mari pe piaţa construcţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incapacitatea de plată la nivelul beneficiarilor ar putea provoca o criză de lichidităţi în întregul sector

Pericolul unui blocaj financiar pe piaţa construcţiilor este din ce în ce mai mare, iar o eventuală sincopă în finanţarea sectorului ar trage în jos întreaga economie.

Scumpirea materialelor şi manoperei, scăderea vânzărilor pe piaţa imobiliară şi fluctuaţiile de curs valutar sunt principalele semne ale unui posibil blocaj în construcţii, avertizează analiştii financiari.

Mai mult, acesta este domeniul care prezintă cel mai mare risc pentru România, având în vedere că, în ultimii ani, sectorul de construcţii a fost motorul de creştere a economiei. Riscurile identificate de analişti apar în special pe segmentele imobiliare şi infrastructură, pe fondul crizei financiare internaţionale.

Atenţie la contractele cu preţuri fixe!

“Estimăm că ritmul de creştere va încetini, cel puţin pe segmentul de real estate”, a declarat, ieri, Cristian Ionescu, directorul general al companiei de evaluare şi consultanţă financiară Coface România. El a arătat că în sectorul construcţiilor există o criză de lichiditate, gene­rân­du-se un efect de domino în cazul apariţiei unui incident de plată. Dacă o companie implicată în lanţ nu plăteşte la un moment dat, toate intră în incapacitate de plată.

Supraîncălzirea acestui domeniu va conduce la înrăutăţirea comportamentului de plată al companiilor din acest sector, avertizează analistul.

Printre problemele principale cu care se confruntă firmele de profil se numără lipsa forţei de muncă sau creşterea salariilor şi a preţurilor la materialele de construcţii. Aceste scumpiri nu pot fi, însă, transmise în preţul final al lucrărilor, dacă s-au încheiat contracte ferme, cu preţuri fixate dinainte.

“Toate aceste neajunsuri fac ca cele mai multe notificări de neplată să le primim de la companiile din sectorul construcţiilor pentru asigurările de risc comercial, aici existând şi cele mai multe daune”, a mai spus Ionescu.

Creşte numărul falimentelor

La sfârşitul primului semestru, erau înregistrate 822 de companii din sectorul construcţiilor aflate în faliment, reprezentând 10,97% din totalul falimentelor şi clasându-se pe locul al treilea în funcţie de sectorul de activitate, după comerţul cu amănuntul şi comerţul cu ridicata şi distribuţia.

De asemenea, este în creştere şi numărul agenţiilor imobiliare care au intrat în insolvenţă, pe fondul scăderii tranzacţiilor realizate şi a preţurilor din sectorul imobiliar.

Constructorii nu sunt îngrijoraţi

“Este posibil, într-adevăr, să se mai scumpească finanţarea, dar această problemă nu va fi a constructorilor, ci a beneficiarilor. Iar în cazurile în care preţurile se majorează, se poate aplica principiul decontărilor ajustabile, mai ales în contractele cu firmele statului. De aceea, contează foarte mult modul în care sunt încheiate contractele”, ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii – ARACO.

El consideră că “vom avea, în viitorul apropiat, o comprimare a dezvoltării pieţei, poate că vom discuta despre creşteri de 20%, nu de 30%, dar asta nu va afecta prea mult firmele de construcţii”. Liderul ARACO precizează că “dacă beneficiarul intră, totuşi, în incapacitate de plată, contractele se pot renegocia, iar lucrările se conservă în stadiul în care se află”.

Leul, în pericol de depreciere

Analiştii companiei Coface avertizează că există şi riscul ca, pe fondul crizei financiare internaţionale, băncile străine să reducă sau chiar să stopeze finanţarea filialelor din România. Fenomenul ar avea un impact semnificativ atât asupra creditelor acordate clienţilor, cât şi asupra deprecierii monedei naţionale, cu circa 20%. “Investiţiile străine directe reprezintă o sursă stabilă de lichidităţi.

Dacă acestea se vor reduce, iar băncile străine decid să stopeze finanţarea filialelor din România, ajustarea monedei locale poate fi importantă, de circa 20%”, a declarat, miercuri, economistul şef al Coface, Yves Zlotowski. Compania de evaluare menţine, totuşi, la ‘’A 4 minus’’ ratingul României. Ei atenţionează că deficitul de cont curent este foarte ridicat, în timp ce gradul de îndatorare externă a companiilor private creşte tot mai mult, iar moneda naţională s-ar putea deprecia substanţial.

Încasări în lei, plăţi în valută

Cea mai nefericită formulă de organizare financiară a unei firme este plata în valută (în special a ratelor la credite) în condiţiile în care încasările sunt, de regulă, în lei. Iar majoritatea firmelor de construcţii (şi nu numai din acest domeniu) se găsesc în această situaţie. “Multe firme din România obţin veniturile în moneda naţională şi se împrumută în valută, ceea ce este foarte riscant, pentru că sunt cele mai afectate”, subliniază Cristian Ionescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite