Riscuri emergente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

India este una dintre acele ţări "pline de contraste". Doar "localităţi" precum Luxemburg sau Malta, state membre ale UE, se pot lăuda cu omogenitate. India însă este numită şi

India este una dintre acele ţări "pline de contraste". Doar "localităţi" precum Luxemburg sau Malta, state membre ale UE, se pot lăuda cu omogenitate. India însă este numită şi "subcontinentul indian".

Geografia, flora şi fauna Indiei sunt pline de contraste stabile. Tot stabile sunt şi celelalte contraste, din societate - care sunt şi riscant de profunde. Partidul care a fondat statul federal se întâlneşte cu rebeli separatişti. Softiştii trec pe lângă sfinţi în viaţă, noii "maharajahi" calcă peste pegra care doarme în drum. Liderii indieni au lăsat doctrina nonviolenţei pentru rachetele nucleare - îndreptate clar spre Pakistan, oarecum şi spre China. Masivele comenzi de armament trimise de Rusia sunt completate de armele traficate de mafia rusă care face turism în Goa. În Bengalore dăinuie conflicte pentru apă vechi de un secol, iar conglomeratul Tata asamblează cea mai ieftină maşină pe terenuri expropriate de la cei mai săraci ţărani.

Se apreciază că India va deveni o putere globală doar dacă îşi va atenua conflictele sociale interne. O variantă încercată este discriminarea pozitivă a celor născuţi sub o karmă proastă, adică într-o castă inferioară. În viziunea sa pentru anul 2020, preşedintele Indiei recomandă cetăţenilor patriotismul şi cere tinerilor să meargă mai departe pe calea ştiinţei şi tehnologiilor. Discrepanţele există şi în România emergentă, dar tinerii din Ferentari îl ascultă doar pe Becali.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite