Risc mare de incendiu în bisericile din sectorul 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extinctoarele mâncate de rugină sunt singura armă împotriva flăcărilor Unele dintre clădirile cele mai expuse la incendiu din Capitală sunt bisericile. Crezându-se protejaţi de forţa

Extinctoarele mâncate de rugină sunt singura armă împotriva flăcărilor

Unele dintre clădirile cele mai expuse la incendiu din Capitală sunt bisericile. Crezându-se protejaţi de forţa divină, preoţii care slujesc în lăcaşurile de cult bucureştene au uitat de pericolul extinctoarelor expirate de ani buni şi de cât de repede s-ar putea aprinde covoarele aşezate grămadă lângă lumânări. În plus, în timpul controlului efectuat, ieri, de către reprezentanţii Biroului de Prevenirea Incendii şi Protecţie Civilă sector 2, în câteva din bisericile din sectorul condus de Neculai Onţanu, au descoperit şi candelabre suspendate de fire electrice.

Paracliserul dă alarma la Plumbuita

Bisericile care s-au prezentat bine la control au însă un sistem învechit de alarmare a unui eventual incendiu. Mănăstirea Plumbuita, veche de aproape 500 de ani şi cu o suprafaţă de 70 mp, are şase extinctoare, însă incendiul se anunţă prin zgomot. "În caz de foc, am făcut o instrucţie personalului, paracliserul trage clopotul, cei mai tineri vin cu stingătoarele şi ne adunăm în mijlocul curţii", a explicat arhimandritul Visarion Marinescu, de la Plumbuita, unde în jur de 1.000 de oameni vin la Înviere.

Neoanele de la icoane ar putea aprinde biserica

Ieri, enoriaşele din Biserica Sfântul Dumitru din cartierul Colentina au fost perturbate de la rugăciune de ochiul iscoditor al pompierilor. Vrând-nevrând, femeile au ascultat sfaturile pe care, de data aceasta, le-a primit părintele. "Trebuie să puneţi instrucţiuni pe centrala din subsol şi să aveţi un plan de evacuare", i-au spus pompierii. Colonelul-şef al Biroului pentru Prevenire a Incendiilor şi Protecţie Civilă sector 2, Marian Bălan, a explicat că subsolul trebuie curăţat de toate covoarele depozitate acolo, că vor fi nevoiţi să achiziţioneze alte extinctoare în locul celor ruginite, iar neoanele care luminează icoanele nu trebuie montate direct pe lemn, ci izolate cu o sticlă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite