Rezultatul alegerilor ucrainene se va decide la Curtea Suprema de Justitie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ianukovici: "Daca prima picatura de sange va fi varsata, nu vom mai putea opri macelul"

Parlamentul de la Kiev a adoptat sambata o rezolutie surprinzatoare, prin care se pronunta pentru invalidarea celui de-al doilea tur al alegerilor din 21 noiembrie si pentru dizolvarea Comisiei Electorale Centrale, avand in vedere fraudele masive ce s-au inregistrat in mai multe circumscriptii. Printr-o larga majoritate, legislativul ucrainean, considerat una dintre putinele institutii relativ independente ale tarii, a stabilit ca respectiva Comisie Electorala nu a reusit sa-si indeplineasca obligatiile ce ii revin potrivit Constitutiei si legislatiei din Ucraina. Parlamentul i-a cerut totodata presedintelui Leonid Kucima sa numeasca noi membri ai Comisiei Electorale Centrale. Desi Parlamentul nu are autoritatea legala de a anula rezultatul alegerilor, votul sau are o importanta pondere politica si ar putea influenta deznodamantul turbulentului eveniment. Decizia executiva si definitiva ii va apartine Curtii Supreme de Justitie, care urmeaza astazi sa examineze acuzatiile inaintate de Viktor Iuscenko. O solutie pentru rezolvarea crizei, luata in calcul de ambele institutii, pare a fi organizarea de noi alegeri pana la sfarsitul acestui an. Aceeasi solutie este agreata si de Uniunea Europeana, a declarat, la Haga, ministrul olandez de Externe, Ben Bot, a carui tara exercita in prezent presedintia UE. De cealalta parte a "baricadei", Serghei Iastrjembski, consilier al presedintelui Putin pentru relatii cu Uniunea Europeana, a atacat pozitia statelor occidentale, care au exercitat presiuni importante pentru a determina invalidarea scrutinului. "Avem sentimentul ca anumite forte din Occident au decis ca rezistenta teritoriilor postsovietice poate fi testata cu ajutorul acestei anarhii, acestei democratii de strada". In interviul difuzat de canalul public de televiziune Rossia, consilierul a mai acuzat Occidentul de repetare a scenariului georgian, afirmand ca "semnatura este aceeasi si ca, aparent, este vorba despre aceleasi mijloace, aceleasi marionete si acelasi scenariu".
Maratonul de la Kiev, a saptea zi
Desi hotararea Pralamentului de la Kiev pare a veni in sprijinul lui Viktor Iuscenko, partizanii opozitiei continuau duminica sa ramana mobilizati in Piata Independentei din Kiev. Dupa ce au dormit in corturi, autobuze si in scarile imobilelor, pentru a se proteja de frig, duminica dimineata, ei au revenit cu zecile de mii in piata, pentru a-l sustine "pana la capat" pe cel pe care il considera deja presedintele Ucrainei. Liderii opozitiei au cerut insa oamenilor care protesteaza de o saptamana pe strazile Kievului sa se odihneasca duminica, pentru a reveni cu forte proaspete luni in fata Curtii Supreme. "Ne vom duce luni la Curtea Suprema, nu pentru a face presiuni asupra ei, ci pentru a sustine judecatorii onesti", dadea asigurari Iulia Timosenko, vocea feminina cea mai cunoscuta din randurile opozitiei ucrainene.
Estul ameninta cu separarea de Ucraina, in cazul alegerii lui Iuscenko
Concomitent cu miscarile de strada din Kiev, zeci de mii de persoane au manifestat sambata la Donetk in sprijinul lui Viktor Ianukovici, cerand "autonomia" regiunii in cazul in care Viktor Iuscenko va obtine mandatul de presedinte. Desi mai putin mediatizat ca manifestatia din capitala, protestul din est pare sa castige in amploare, amenintand practic sa rastoarne situatia. Aproximativ doua milioane si jumatate de persoane au luat parte la manifestatiile din intreaga regiune estica Donetk, care a votat in procent zdrobitor pentru premierul Ianukovici. "Daca se nesocoteste optiunea noastra, vom organiza un referendum in care sa propunem amendamente la Constitutie", a declarat in fata manifestantilor guvernatorul regiunii, Anatoli Blizniuk.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite