Rezultatele referendumului consemnate de mass-media internationale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, agentiile de presa, posturile de radio si ziarele straine au consemnat rezultatele referendumului pentru aprobarea Constitutiei revizuite a Romaniei. Totodata, s-au facut primele comentarii

Ieri, agentiile de presa, posturile de radio si ziarele straine au consemnat rezultatele referendumului pentru aprobarea Constitutiei revizuite a Romaniei. Totodata, s-au facut primele comentarii asupra implicatiilor practice ale votului respectiv, asa cum s-au transmis reportaje privind modalitatile in care unii romani au ajuns la urne ori au venit urnele la ei.
Le Monde
"Adoptarea noii Constitutii nu este o "garantie" a intrarii Romaniei in UE"
Cunoscutul cotidian parizian "Le Monde" relata, ieri, ca "noua Constitutie este un prim pas catre integrarea (Romaniei - n.n.) in Uniunea Europeana, prevazuta in 2007. Totodata, Bucurestiul trebuie sa faca reforme importante pentru a se alatura "celor 25". "Noua lege fundamentala prevede indeosebi pentru prima oara dreptul cetatenilor romani de a fi alesi in Parlamentul european, cat si dreptul europenilor de a ocupa functii eligibile in administratia locala din Romania si de a cumpara terenuri, cu o perioada de gratie intre cinci si sapte ani dupa intrarea tarii in UE, prevazuta in 2007. Analistii opineaza, totodata, ca adoptarea noii Constitutii nu reprezinta in sine o "garantie" a integrarii Romaniei in UE, Bucurestiul trebuind sa realizeze reforme importante pentru a se alatura celor 25".
France Presse
"Referendum: 1001 trucuri pentru a-i atrage pe romani la urne"
"Mesaje pe telemobile, urne volante in pietele de legume sau promisiuni de achitare a facturii la caldura: autoritatile romane nu s-au dat in laturi de la nimic, spre a mobiliza un electorat apatic si duminica, in cea de-a doua si ultima zi a referendumului constitutional. Excursii in China pentru primarii ce au reusit sa mobilizeze electoratul sau posibilitatea de a castiga televizoare la loteriile destinate alegatorilor merituosi din unele judete - totul a fost pus in practica spre a invinge absenteismul. Pe o vreme deosebit de rece pentru aceasta perioada a anului, cele cateva zeci de vanzatori de legume dintr-o piata aflata in periferia sudica a Bucurestiului nu-si ascundeau mirarea vazandu-i pe jandarmi cu o urna volanta. Printre cartofi si gogonele, vanzatorii incercau sa gaseasca un locsor pe tarabe pentru a stampila buletinul de vot dat de un jandarm. "Sunt uimita ca primarul sectorului 1 din Bucuresti a trimis o urna mobila intr-o piata de legume. Pentru mine este o premiera", exclama o femeie de 50 de ani. Legea romaneasca prevede in fapt ca urnele mobile sunt trimise doar persoanelor spitalizate ori bolnavilor netransportabili. Dar presedintele Biroului Electoral Central, Constantin Furtuna, nu vede inconveniente in asta: "Daca pe strada sunt persoane care, dintr-un motiv sau altul, n-au reusit sa se duca la birourile de vot, nu pot fi private de acest drept", a afirmat el. In coltul unei alte strazi din sudul Capitalei, un jandarm intreaba incontinuu trecatorii: "Vreti sa votati?"... In mai multe judete din nordul Romaniei, unde absenteismul era deosebit de mare, alegatorii erau indemnati sa voteze cu promisiunea achitarii de catre primarie a facturii la caldura pentru luna in curs. In judetul Cluj, responsabilii birourilor de vot au anuntat ca pensiile nu vor fi achitate decat celor care au votat. La Bacau, romanii si-au exercitat dreptul electoral fiind invitati sa participe la o loterie ce oferea zece televizoare. Si preotii au fost pusi la treaba: potrivit mai multor marturii, la incheierea slujbei, credinciosii din numeroase sate au fost incolonati si dusi la birourile de vot. Alegatorii n-au fost singurii curtati de autoritati: la Satu Mare, prefectul Gheorghe Ciocan a promis un sejur in China primarilor care vor reusi sa asigure o mare participare la scrutin. Presedintele executiv al PSD (la putere), Octav Cozmanca, le-a spus in mod clar prefectilor si responsabililor locali ai acestei formatiuni ca pastrarea lor in functie depinde de succesul actiunilor lor in vederea mobilizarii alegatorilor".
Euronews:
"Administratia Nastase a ademenit alegatorii cu mancare pe gratis si bilete de cinema"
Usurata, conducerea Romaniei a primit cu bucurie vestea ca suficienti alegatori au votat in referendum pentru a permite validarea acestuia. Guvernul nu a precupetit nici un efort pentru a aduna voturi. Au fost instalate urne in manastiri, pe platforme de foraj si in spitale. Administratia Nastase a ademenit chiar alegatorii cu mancare pe gratis si bilete la cinema. Partidele din opozitie au caracterizat aceste actiuni drept dare de mita, insa autoritatile electorale sustin ca ele nu incalca regulile.
BBC:
"Participarea redusa la vot - datorata esecurilor succesive de imbunatatire a nivelului de trai"
Un referendum crucial pentru aderarea Romaniei la UE a fost declarat valid duminica, in orele dinaintea inchiderii urnelor, dupa temeri legate de o prezenta redusa la vot. Opozitia a depus o plangere oficiala la Biroul Electoral Central, vizand incalcari ale regulilor de vot. Se pare ca oamenii guvernului au iesit pe strazi pentru a indemna populatia sa participe la un scrutin privit de multi ca un vot de incredere. Masurile de atragere a alegatorilor par sa fi inclus oferte de hrana gratuita si controale medicale. Corespondentii transmit ca participarea redusa la referendum ar putea fi cauzata de esecul guvernarilor succesive de a imbunatati conditiile de trai, dupa multi ani de la caderea comunismului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite