Rezistenţa irakiană a atacat un penitenciar şi a eliberat 140 de prizonieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de rezistenţă irakiene au atacat, marţi seară, închisoarea Badouh, din Mosul, situată în nordul Irakului, şi au eliberat un grup de 140 de prizonieri. Atacul s-a petrecut la

Forţele de rezistenţă irakiene au atacat, marţi seară, închisoarea Badouh, din Mosul, situată în nordul Irakului, şi au eliberat un grup de 140 de prizonieri. Atacul s-a petrecut la apusul soarelui, iar insurgenţii au fost aduşi până lângă zidurile închisorii de mai multe autobuze.

Trupa de asalt a numărat câteva zeci de luptători, înarmaţi cu pistoale mitralieră şi aruncătoare de grenade, care au acţionat exact ca forţele antitero, desfăşurând atacul cât se poate de rapid. De la ocuparea Irakului, în martie 2003, este pentru prima oară când insurgenţii atacă un penitenciar. Un purtător de cuvânt al armatei americane a precizat că gardienii au cerut ajutorul trupelor SUA, care au trimis câteva elicoptere.

În timpul ciocnirilor, cinci dintre deţinuţii irakieni au decedat. Locotenent-colonelul Ali Mamud, comandantul închisorii, a precizat că în penitenciarul Badouh au fost "cazaţi" aproximativ 1.200 de irakieni, majoritatea acuzaţi de terorism.

Atacul, generat de moartea pelerinilor

Cu numai o zi înainte de acest atac, 93 de pelerini irakieni care se îndreptau, în convoi, de la Hilla spre Karbala, au fost ucişi de doi extremişti sinucigaşi, care au detonat explozibilul în mijlocul mulţimii. Alţi 150 de irakieni au fost răniţi şi au fost nevoiţi să abandoneze pelerinajul.

Deşi acţiunea extremiştilor a atras criticile secretarului general ONU, Ban Ki Moon, care a cerut celor două autorităţi religioase, şiită şi sunnită, să găsească o cale de înţelegere, armata irakiană nu a luat măsuri pentru a-i proteja pe restul pelerinilor, care şi-au continuat călătoria. Insurgenţii care au atacat puşcăria şi i-au eliberat pe cei acuzaţi de terorism şi-au motivat gestul anunţând, prin intermediari, că au dorit să mărească numărul bărbaţilor capabili să ţină o armă în mână, pentru a participa la protecţia populaţiei civile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite