Rezidenţii spun că salariile îi împing în sistemul şpăgii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pe care viitoarea elită medicală a ţării le vrea rezolvate. În fiecare an, două-trei mii de absolvenţi ai facultăţilor de medicină româneşti intră în rezidenţiat, pregătindu-se timp de

pe care viitoarea elită medicală a ţării le vrea rezolvate. În fiecare an, două-trei mii de absolvenţi ai facultăţilor de medicină româneşti intră în rezidenţiat, pregătindu-se timp de 5-6 ani să devină medici specialişti.
Cătălin Dănăilă, medic rezident în Bucureşti, a avut ideea să pună pe hârtie un protest prin care să-şi determine colegii să ia atitudine. Camera Federativă - sindicatul medicilor - a susţinut protestul, trimiţându-l sub forma unei scrisori deschise guvernului, parlamentului şi preşedinţiei.
Rezidenţii primesc 420 RON pe lună din care trebuie să se descurce. Printr-o hotărâre ministerială recentă ei nu se mai pot angaja, nici măcar part-time, în altă slujbă. "Mă întreb cum se descurcă medicii care stau la cămin. Ei plătesc 200 RON chiria, 60 RON transportul în comun, plus taxa de 5 RON pe care Colegiul Medicilor o opreşte din salariu, chiar dacă nu suntem membri. Mai rămân cu 135 RON pentru toată luna. Numai mâncarea trece peste această sumă", spune Dănăilă. Unii, cum este şi autorul protestului, se gândesc să plece în străinătate pentru o perioadă, să muncească şi să se întoarcă cu suficienţi bani pentru a-şi termina studiile. "Este evident că sistemul te împinge să iei şpagă. Eşti legat de mâini şi de picioare. Rezişti cât poţi, dar când nu mai ai cu ce şi vine un pacient cu plicul pregătit, accepţi şi intri în sistem. Văd cu ochii mei cum se încurajează această practică, mai spune Dănăilă. Sunt prea multe cazuri de medici care trăiesc de pe o zi pe alta".

Scoala de medicină este învechită
Tinerii rezidenţi mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că, după facultate, se lovesc de probleme practice pentru care profesorii nu i-au pregătit. "Materia este bună şi la zi, dar practica lipseşte. Din facultate ajungi direct la patul bolnavului şi atunci îţi dai seama că ai fi vrut să faci mai multă practică. şi ajungi ca o bună parte din rezidenţiat să înveţi ce trebuia să ştii în facultate", se plâng medicii. Ei sunt de părere că dezinteresul pe care autorităţile îl arată vor face ca, în scurt timp, România să rămână fără medici.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite