Rezervele valutare ale României, la un nou maxim istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervele valutare ale României, la un nou maxim istoric
Rezervele valutare ale României, la un nou maxim istoric

Rezervele valutare internaţionale ale României au crescut în luna august faţă de iulie cu 417 milioane de euro (1,5%), până la un nivel de 27,743 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Acesta este un nou vârf istoric după nivelul înregistrat în luna precedentă, în condiţiile în care România a încasat la finele săptămânii de la FMI 763,7 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), echivalentul a 1,19 miliarde de dolari, reprezentând prima tranşă dintr-un total de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, ca parte a unui program amplu prin care Fondul suplimentează lichidităţile statelor membre.

Astfel, intrările de 2,4 miliarde de euro sunt contituite din modificarea structurii rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, creşterea cotei aferente României prin alocarea generală de drepturi speciale de tragere efectuată de FMI, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale.

Totodată, ieşirile de la rezerva constituită la BNR au totalizat 1,98 miliarde de euro, reprezentând modificarea nivelului rezervelor minime în valută, ca urmare a reducerii ratei RMO, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele. BNR a decis, pe 4 august, să scadă ratele rezervelor minime obligatorii pentru valută de la 35% la 30% din pasivele băncilor cu scadenţă reziduală de sub doi ani, începând cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite