Rezervaţie de zimbri la Vama Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile braşovene vor aduce 10 exemplare de zimbri din Germania şi Elveţia. O nouă rezervaţie naturală de zimbri va fi amenajată în judeţul Braşov, la Vama Buzăului, pe o

Autorităţile braşovene vor aduce 10 exemplare de zimbri din Germania şi Elveţia.

O nouă rezervaţie naturală de zimbri va fi amenajată în judeţul Braşov, la Vama Buzăului, pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare. Proiectul e menit să dea un impuls dezvoltării turistice locale, vizitatorii urmând să aibă acces în rezervaţie pentru a face fotografii sau a observa zimbrii în habitatul lor natural. Totodată, elevii din şcolile şi liceele din regiune vor putea desfăşura aici ore de educaţie ecologică.

Iniţiativa aparţine Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB) şi localităţilor Prejmer şi Vama Buzăului. "Pentru început vor fi transferate patru exemplare de la rezervaţia de la Bucşani, dar pentru a evita fenomenul de cosangvinizare vom aduce ulterior alte 10 exemplare din Germania şi Elveţia", a declarat, pentru "Adevărul", Mihai Pascu, preşedintele Rezervaţiei "Valea Zimbrilor - Vama Buzăului". Pentru a amenaja corespunzător rezervaţia, Consiliul Judeţean Braşov a alocat luni, la aprobarea bugetului, 400.000 de lei acestui proiect.


Experţii USAID confirmă oportunitatea investiţiei


Ideea susţinută de edilii judeţeni a fost lansată în contextul în care zona Prejmer-Teliu-Vama Buzăului este una izolată, dar este ideală pentru dezvoltarea ecoturismului şi pentru conservarea ecosistemului în zonă, după cum relevă un studiu realizat în urmă cu doi ani de experţii americani de la USAID. "Rezervaţia nu va fi exclusivă pentru zimbri, ci şi pentru cervide. Am luat ca exemplu rezervaţia de la Vânători, din Neamţ. Mai mult, lucrăm cu doi experţi de talie europeană pentru a implementa acest proiect", spune Pascu.


"Dorim ca această investiţie să mărească oferta turistică a zonei, care este izolată şi deosebit de frumoasă prin sălbăticia locurilor. Vrem să ne mândrim nu doar cu una dintre cele mai vechi şi mai bine conservată biserică fortificată din Transilvania" , spune primarul comunei Prejmer, Tudorică Şerban. Rezervaţia de zimbri din Braşov este prevăzută şi cu un loc pentru turişti, care să poată vedea şi fotografia animalele în habitatul lor natural.


Astfel, actuala pepinieră, care se întinde pe o suprafaţă de peste 2 ha, va fi amenajată corespunzător. "Tot aici se vor face activităţi pentru educaţia ecologică a elevilor din şcolile şi liceele din împrejurimi, în baza unui acord încheiat deja cu Inspectoratul şcolar, iar studenţii de la Facultatea de Silvicultură din Braşov vor avea un loc ideal pentru desfăşurarea practicii. În plus, aici va fi construit un centru pentru pregătirea locuitorilor din comune care doresc să acceseze fonduri pentru dezvoltarea turistică, iar sala de conferinţe, care va fi dotată cu tot ce este necesar, poate fi închiriată celor interesaţi să organizeze seminarii în această zonă", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu.


România a importat zimbri în 1958


Suedezul Carl Linne a botezat zimbrul "bison bonasus", deoarece face parte din specia bizonilor, considerând acest mamifer uriaş drept o rudă a bizonului american, denumit "bison bison".


În Europa de Vest, zimbrii au dispărut încă din secolul al XI-lea. În estul Europei, ultimul zimbru a fost ucis în 1927, în Caucaz. Şi în România, timp de 168 de ani nu au mai existat zimbri. Ultimul exemplar din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1970. Şansa acestei specii a apărut în 1951, când a fost reintrodus, în sălbăticie, în Polonia, Belarus, Lituania, Ucraina, Rusia şi Kârgâzstan. La noi în ţară, câteva exemplare de zimbru au fost aduse din Polonia, în 1958, la rezervaţia de la Haţeg. În prezent, la noi în ţară există trei rezervaţii naturale, la Neagra-Bucşani, Vânători-Neamţ şi la Haţeg.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite