Rezervaţia Repedea, în pericol din cauza turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţia de pe Dealul Repedea este prima rezervaţie geologică din România, declarată "Monument al naturii" prin Hotarârea Consiliului de Miniştri nr.1625/1955, şi este situată în

Rezervaţia de pe Dealul Repedea este prima rezervaţie geologică din România, declarată "Monument al naturii" prin Hotarârea Consiliului de Miniştri nr.1625/1955, şi este situată în apropierea municipiului Iaşi.

Până nu demult, acest loc reprezenta un ultim bastion al naturii, în care sute de turişti veneau pentru a admira sălbăticia locului. Nepăsarea autorităţilor locale şi lipsa de bun-simţ a vizitatorilor au transformat însă splendida rezervaţie într-un tăpşan banal, care abia mai stârneşte o fărâmă de interes.

Încetul cu încetul, speciile rare de plante au dispărut, lăsând loc mormanelor de gunoaie, iar arbuştii care încântau ochiul odinioară au devenit paravan natural pentru amatorii de sex. Vara se organizează aici concerte rock şi concursuri de motociclism, iar peturile sunt abandonate de turişti care au umplut locul cu gunoaie.

Nepăsare şi promisiuni

"Nu vin săteni din Bârnova să stea la iarbă verde în rezervaţie, pentru că ei au verdeaţă suficientă acasă. Cei care vin şi lasă gunoaie sunt ieşenii", ne-a spus cu năduf Victor Chirilă, primarul comunei Bârnova. Nici toamna nu e prea prietenoasă cu Dealul Repedea.

În acest anotimp, turmele de oi sunt adesea duse la păscut în mijlocul rezervaţiei, iar în preajma iernii, nelegiuirile pe Platoul Repedea continuă să se deruleze, ţintele fiind copacii numai buni de făcut focul cu ei, sau piatra bună la construcţia caselor. Deşi două panouri instalate la intrarea în rezervaţie avertizează că zona e protejată, nimeni nu a fost amendat.

Primarul comunei Bârnova a povestit că de ani buni face demersuri la Consiliul Judeţean şi la Primăria Iaşi, dar se alege mai mult cu promisiuni, resursele fiind insuficiente.

"Am reuşit să avem o colaborare cu Salubris Iaşi, care a amplasat în zonă câteva containere. Tot degeaba. Cine e măgar tot pe jos aruncă, e greu de nimerit containerul", a mai spus Victor Chirilă. Agenţia pentru Protecţia Mediului - Iaşi recunoaşte că rezervaţia e grav ameninţată. "Noi am făcut controale, am împânzit fluturaşi şi am organizat acţiuni de conştientizare a populaţiei. Observ însă că e greu să educi oamenii", a mărturisit purtătorul de cuvant al APM Iaşi, Galea Temneanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite