Revoluţionarii: privilegii sau moarte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele analizelor medicale ale lui Doru Mărieş sunt dramatice: el poate muri în orice clipă
Rezultatele analizelor medicale ale lui Doru Mărieş sunt dramatice: el poate muri în orice clipă

Doru Mărieş, liderul Asociaţiei „21 Decembrie“, se află de 99 de zile în greva foamei şi este gata să moară dacă noua lege a recunoştinţei nu va fi votată.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va lua în discuţie, astăzi, noua lege a revoluţionarilor, plină de amendamente scandaloase care împovărează bugetul de stat şi care apără interesele personale ale unor personaje dubioase care au transformat legea recunoştinţei într-o afacere de milioane de euro. Dacă va trece de comisie, proiectul va intra, mâine, în plen pentru votul final.

Revoluţionarii fac presiuni asupra parlamentarilor în stilul care i-a consacrat în ultimii 22 de ani. Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie", se află de aproape 100 de zile în greva foamei şi ameninţă că nu va renunţa până ce legea nu va primi votul final. Ieri, Asociaţia „21 Decembrie" a emis o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României în care Traian Băsescu este presat să facă demersuri pentru ca revendicările lui Mărieş să fie îndeplinite.

„Mărieş se află acum (n.r. - ieri) în a 98-a zi de grevă a foamei. E un miracol că mai trăieşte, indiferenţa dumneavoastră e condamnabilă", se arată în scrisoare. Pe lângă noua lege a revoluţionarilor, Mărieş mai cere adoptarea de urgenţă a Legii lustraţiei şi a Legii moralităţii. Dacă celelalte revendicări pot fi discutate, lupta  dusă de Doru Mărieş pe viaţă şi pe moarte, în sensul propriu, pentru privilegiile revoluţionarilor aruncă un mare semn de întrebare asupra demersurilor sale disperate.

Indemnizaţii pentru revoluţionarii bogaţi

După toate aparenţele, asistăm la acelaşi scenariu petrecut în 2004 (an electoral, la fel ca 2012). La acea vreme, motivând că este nevoie de o nouă lege care să conducă la o reverificare a dosarelor de revoluţionar şi, implicit, la eradicarea numeroşilor impostori care posedau certificate, un parlamentar al partidului aflat la putere (senatorul PSD Sergiu Nicolaescu) iniţiază un nou proiect de lege. Aşa a apărut Legea 341, care nu doar că nu a rezolvat problema impostorilor, dar le-a asigurat acestora mai multe beneficii, în special prin acordarea de indemnizaţii lunare şi pentru marea masă a revoluţionarilor, aşa-numiţii „luptători remarcaţi". Am ajuns astfel să plătim circa 15.000 de revoluţionari valizi cu peste 2.000 de lei lunar!

Acum, deputatul PDL Viorel Balcan a iniţiat un proiect de lege care să o modifice pe cea din 2004, motivând: „Principalul scop al acestei legi este o reverificare a dosarelor prin care să fie eliminaţi toţi impostorii şi să rămână numai revoluţionarii adevăraţi". Numai că la proiectul lui Balcan, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) şi Asociaţia „21 Decembrie" au adăugat zeci de amendamente prin care privilegiile revoluţionarilor sunt din nou mărite.

 George Costin, în Parlament, însoţit, ca întotdeauna, de şefa serviciului Contencios de la SSPR 

Concret, este vorba de acordarea de indemnizaţii pentru toţi revoluţionarii (circa 21.000), fiind eliminată condiţia de a avea venituri sub salariul mediu brut, dar şi copiilor de eroi martiri indiferent de vârstă (vechea lege acorda bani doar până la 18 ani sau până la terminarea studiilor). Dacă legea va trece în această formă, vom plăti de la bugetul de stat indemnizaţii de peste 2.000 de lei pe lună unor parlamentari sau mari oameni de afaceri care posedă certificat de revoluţionar.

 George Costin, în Parlament, însoţit, ca întotdeauna, de şefa serviciului Contencios de la SSPR

Referitor la cazul copiilor de eroi martiri, ziarul „Adevărul" a prezentat, anul trecut, cazul celor cinci fraţi Ciulin, din Buzău, care şi-au pierdut tatăl în 1989 şi care cer să primească bani toată viaţa, adoptând o filosofie pragmatică: „De ce să muncesc pe 7 milioane, când pot să stau acasă pe 20?".

Comisia, sub presiune

În zilele de luni şi marţi ale săptămânii precedente, când Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie noua lege a recunoştinţei, mai mulţi revoluţionari, în frunte cu Doru Mărieş şi cu secretarul de stat George Costin, au fost prezenţi în sală pentru a pune presiune pe membrii comisiei. Au strigat că au rate la bănci şi i-au avertizat pe parlamentari că îl vor avea pe conştiinţă pe Mărieş dacă nu vor trece mai repede noua lege.

Planul lor era ca proiectul de lege să treacă luni de Comisia juridică, iar marţi să intre în plen. Numai că deputatul Nicolae Mircovici, care a spus că reprezintă mai multe asociaţii de revoluţionari din Timişoara, s-a opus la şedinţa de luni, spunând că va susţine legea doar dacă va trece odată cu ea şi o ordonanţă prin care indemnizaţiile „luptătorilor remarcaţi", suspendate pentru anul 2012 de guvernul Boc, vor fi reacordate de la 1 martie.

Luni seară, Doru Mărieş a sunat câţiva revoluţionari din Timişoara, care a doua zi, dimineaţă, au ajuns la Bucureşti şi au participat la o nouă şedinţă a Comisiei juridice. Costel Bursuc, unul dintre timişoreni, l-a ameninţat pe Mircovici că va avea probleme mari dacă nu lasă legea să treacă. În cele din urmă, George Costin l-a convins pe Mircovici să susţină legea, promiţându-i că se va lua în discuţie şi ordonanţa care ar putea readuce drepturile „luptătorilor".

Astăzi va avea loc o nouă şedinţă a Comisiei juridice, iar preşedintele acesteia, deputatul PDL Daniel Buda, susţine că legea revoluţionarilor ar putea trece, dar fără amendamentele care să arunce o povară mai mare pe umerii bugetului de stat.

„Prioritate la angajare, nu indemnizaţii"

Senatorul PNL Raymond Luca, preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor, spune că adoptarea unei noi legi a revoluţionarilor s-ar impune doar pentru a mai reduce din privilegiile deja existente, nicidecum pentru a le spori. „Ar trebui o dezbatere publică vizavi de cuantumul indemnizaţiilor de revoluţionar pentru că în aceste vremuri de criză ele par exagerate. În al doilea rând eu am în plan o iniţiativă legislativă prin care revoluţionarii apţi de muncă să aibă prioritate la angajare în sectorul public în faţa altora cu calificare egală. Indemnizaţiile ar trebui reduse sau eliminate pentru că încurajează statul degeaba. O lege trebuie să-i ajute pe revoluţionarii apţi de muncă să fie activi, nu să stea degeaba. Asta ar şterge şi imaginea lor de paraziţi care nu vor să muncească", ne-a declarat Raymond Luca. 

"Noua lege poate duce mai degrabă la mărirea numărului de revoluţionari decât la reducerea lor.''
Raymond Luca preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor

140 de milioane de euro anual ne-ar putea costa revoluţionarii dacă noua lege, care le sporeşte privilegiile, va fi promulgată.

Doru Mărieş şi George Costin, oamenii din umbră

Alături de Doru Mărieş, în spatele acestei legi scandaloase se mai află George Costin, secretarul de stat al revoluţionarilor, care, prin amendamentele introduse în lege, nu urmăreşte altceva decât atingerea unor interese personale.

Membru PDL, Costin şi-a înfiinţat în anii '90 asociaţia de revoluţionari „Metrou" (redenumită recent Asociaţia Revoluţionarilor Anticomunişti) pe baza căreia a dezvoltat o mega-afacere cu certificate de revoluţionar, deschizându-şi filiale în toată ţara şi adunând mii de membri. Ziarul „Adevărul" a publicat, anul trecut, o serie de articole despre neregulile grave comise de George Costin: a falsificat semnături în documente depuse în dosarele de revoluţionar şi a încheiat hârtii notariale cu membrii asociaţiei sale, obligându-i să-i plătească comisioane grase din sumele primite retroactiv de la stat.

În 1989, George Costin lucra la Uzinele IMGB, unde era şeful gărzilor patriotice, structură numită „braţul înarmat al partidului" şi folosită ca forţă de represiune. Într-o impresionantă probă de „caracter", George Costin, un fost pilon al regimului comunist, propune acum un amendament prin care sintagma „Revoluţia Română" este înlocuită cu formularea „Revoluţia Română Anticomunistă". Este doar un detaliu, pentru că amendamentele „cu greutate" sunt cele care au scopul de a-i apăra interesele personale.

Amendamente de uz personal

Astfel, printr-un amendament care stabileşte condiţiile de încadrare a unui participant la Revoluţie în categoria „luptător remarcat", SSPR-ul condus de Costin mai adaugă faţă de vechea lege sintagma „cei care au apărat obiective de importanţă strategică pentru economia naţională".

Este un artificiu prin care George Costin îşi protejează miile de membri din asociaţia sa, majoritatea foste gărzi patriotice care după 22 decembrie s-au „remarcat" apărând de presupuse atacuri teroriste fabrici şi uzine pe care nu le ataca nimeni. La o reverificare a dosarelor aceştia s-ar încadra astfel în lege şi ar încasa în continuare indemnizaţii lunare din banii contribuabililor.

Nu este însă o favoare pe care George Costin o face acestor oameni, pentru că, nu-i aşa?, orice serviciu se plăteşte. Un alt amendament din noua lege prevede că fiecare revoluţionar va trebui să depună anul o declaraţie avizată de o asociaţie legal constituită. Este o formă prin care revoluţionarii sunt subjugaţi şefilor de asociaţii, fără avizul cărora nu vor mai putea încasa indemnizaţie.

Dar nu este doar atât, pentru că membrii unei asociaţii mai trebuie să plătească şi o cotizaţie anuală şi domnul Costin a avut grijă să introducă şi un amendament pe baza căruia „asociaţiile de revoluţionari pot beneficia de donaţii, contribuţii şi cotizaţii". Sunt doar câteva exemple din această lege scandaloasă pe care Parlamentul ar putea să o voteze în aceste zile.
„Sigur, multe amendamente servesc interesele domnului Costin.

El este în mod evident în conflict de interese pentru că o noua reverificare a dosarelor avându-l la conducerea SSPR pe George Costin, care este şi liderul unei importante asociaţii de revoluţionari, creează o lipsă de credibilitate a întregului proces. Nimeni n-ar trebui să aibă încredere într-un proces de reverificare condus de domnul Costin, care are un interes vădit de a-şi favoriza oamenii din asociaţia lui", este de părere senatorul Raymond Luca. Doru Mărieş nu s-a dat în lături să se asocieze cu un personaj precum George Costin şi să-şi rişte viaţa pentru adoptarea unei astfel de legi.

Dezinformarea lui Mărieş

Mai mult, Mărieş a venit şi el cu unele amendamente cel puţin ciudate, practicând o dezinformare grosolană pe marginea lor. Mărieş s-a bătut cu pumnul în piept în presă spunând că propune economisirea banilor de la buget şi finanţarea indemnizaţiilor de revoluţionari prin luarea unor procente din pensiile foştilor nomenclaturişti.

În realitate, amendamentul propus de asociaţie se referea la cu totul altceva: „Persoanele care au obţinut titluri de revoluţionar au dreptul la o indemnizaţie calculată pe baza coeficienţilor raportaţi la cuantumul mediu al pensiilor celor care au făcut parte din aparatul represiv, magistraţi, justiţie şi din nomenclatura partidului comunist român".

Deci indemnizaţiile nu se plătesc din aceste pensii, ci doar se raportează la ele. Asta ar însemna, în realitate, o mărire considerabilă a indemnizaţiilor de revoluţionar, întrucât pensia medie a categoriilor amintite este considerabil mai mare decât salariul mediu brut la care se raportează indemnizaţiile pe vechea lege. Din fericire, la şedinţa de marţi, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a respins, de principiu, acest amendament.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite