Revoluţie ecologică a primarilor americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii a sute de oraşe americane acuză administraţia de la Washington de imobilism în faţa problemei stringente a încălzirii globale şi au decis să respecte protocolul de la

Edilii a sute de oraşe americane acuză administraţia de la Washington de imobilism în faţa problemei stringente a încălzirii globale şi au decis să respecte protocolul de la Kyoto

Fiind conştienţi de faptul că schimbările climatice care răvăşesc deja planeta pot ajunge la un punct de unde să nu mai existe cale de întoarcere şi acuzând guvernul american că nu acţionează deloc în acest sens, mai mulţi primari americani s-au angajat să reducă emisiile de gaz cu efect de seră în propriile oraşe.

Revoluţia ecologică a primarilor a fost iniţiată de Greg Nickels, edilul oraşului Seattle, din statul Washington. La propunerea acestuia, sute de primari, reprezentând cel puţin 44 de milioane de americani, au semnat "U.S. Mayors Climate Protection Agreement" ("Acordul primarilor americani pentru protecţia climatului"), prin care îşi asumă misiunea de a reduce emisiile de gaz cu efect de seră în oraşele pe care le păstoresc.

Printre acestea se află metropole precum Los Angeles, Chicago, ori regiunea Marilor Lacuri şi Coasta de Vest. La "grupul revoluţionarilor" s-au alăturat simple comunităţi interesate şi preocupate de problemele climatice la nivel mondial, care pot avea un impact asupra propriului teritoriu. De exemplu, în Florida, peste zece oraşe de pe coastă, ameninţate cu distrugerea din cauza furtunilor din ce în ce mai violente, au semnat acordul.

Conţinutul planurilor de acţiune, precum şi concretizarea acestora diferă în funcţie de oraşe şi de zone, dar ele au câteva puncte de interes urban general: ameliorarea sistemelor de transport în comun, încurajarea folosirii automobilelor ecologice, prin taxe mai mici pentru acestea, amenajarea mai multor culoare pentru biciclişti, adoptarea unor tehnologii "verzi" pentru producerea energiei electrice.

Seattle, primul "revoluţionar"

Greg Nickels şi primăria pe care o conduce au dat tonul schimbărilor ecologice în oraşul Seattle. Astfel, au fost reduse emisiile de carbon rezultate din activităţile municipale până la mai puţin de 60% faţă de 1990, prin înlocuirea mai multor vehicule municipale "obişnuite" cu unele hibride.

Greg Nickels le-a propus proprietarilor de automobile să recurgă mai mult la transportul în comun. În plus, a declarat că este gata să instituie o taxă pentru staţionarea maşinilor particulare. De asemenea, s-a angajat să creeze culoare suplimentare pentru biciclişti şi să lărgească trotuarele, pentru un trafic pietonal mai fluid.
Printre alte oraşe mari care au aderat la "acordul primarilor" se numără şi Portland (Oregon), care are mari ambiţii ecologice.

Portland, alt "revoluţionar" de bază

De fapt, încă din 1993 şi-a pus în practică un plan pentru combaterea efectelor încălzirii climatice. În prezent, are ca obiectiv ca, până în 2010, să-şi reducă emisiile de gaz cu cel puţin 10% faţă de anul 1990. La fel, Portland şi-a mărit parcul auto al transportului în comun cu peste 50% în ultimii zece ani şi a dat în folosinţă o linie de tramvai uşor.

Angajaţii municipali primesc abonamente lunare gratuite sau beneficiază de parcări fără plată dacă îşi achiziţionează maşini hibride. Oraşul beneficiază deja de 430 km de piste pentru biciclişti şi speră să dubleze lungimea acestora în următorii zece ani.

Alţi primari ai unor mari oraşe care pun în practică Protocolul de la Kyoto sunt cei din Salt Lake City (Utah), Saint Paul (Minnesota) şi Austin (Texas), unde fie becurile normale au fost înlocuite cu cele compacte fluorescente, fie maşinile transportului în comun au fost dotate cu motoare care funcţionează pe bază de gaz natural comprimat, fie se recurge tot mai mult la energia eoliană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite