"Revolutia portocalie" isi contabilizeaza semiesecul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la "revolutia portocalie", cel care a inspirat-o, presedintele Viktor Iuscenko, este mai putin popular ca niciodata. Conform unui sondaj realizat de Centrul Razumkov, cota sa de

La un an de la "revolutia portocalie", cel care a inspirat-o, presedintele Viktor Iuscenko, este mai putin popular ca niciodata. Conform unui sondaj realizat de Centrul Razumkov, cota sa de popularitate a scazut de la 48 la suta, in februarie, la 20 la suta, in septembrie. Care sunt cauzele acestui semiesec?
"A fost o revolutie spectaculoasa atat din punct de vedere al valorilor democratice, cat si al mobilizarii si al mizelor... O revolutie care a facut cunoscuta Ucraina si a schimbat perceptia oamenilor politici occidentali fata de aceasta tara. Dar asteptarile au fost atat de mari, incat nu puteau urma decat deceptii", afirma Annie Daubenton despre evenimentele din Ucraina. Anul in care Iuscenko s-a aflat la putere a fost dominat de nenumarate scandaluri de coruptie. Roman Zvarici, fost ministru al justitiei, acuzat ca a dat informatii false cu privire la studiile absolvite, Andri Iuscenko, fiul presedintelui, acuzat de legaturi cu mafia hotilor de masini de lux, Boris Berezovski, care a dezvaluit ca a finantat campania electorala a presedintelui cu 21 milioane de dolari, sunt numai o parte din scandalurile care au erodat imaginea sa de reformator providential. Ruptura care a intervenit in echipa care a castigat alegerile, care s-a soldat cu demiterea Iuliei Timosenko, a dat si ea de inteles ucrainenilor ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. ,Revolutia" din Ucraina are nesansa sa coincida cu o perioada de scadere a ,entuziasmului democratic" in lume. Problemele sociale si economice au facut UE mai precauta ca oricand, NATO se afla in plin proces de regandire, iar SUA sunt mai preocupate de terorism decat de contracararea influentei Rusiei in spatiul sau traditional de actiune. Inaintea alegerilor parlamentare din martie 2006, conform ultimelor sondaje, partidul lui Viktor Iuscenko, Uniunea Populara ,Ucraina Noastra", se va clasa abia pe locul al doilea sau al treilea, dupa cel al fostului premier, Viktor Ianukovici. Din ianuarie 2006, prerogativele presedintelui vor fi sensibil restranse, in comparatie cu cele ale Radei (parlamentul), acesta avand dreptul sa numeasca cea mai mare parte a guvernului. Experienta Ucrainei dovedeste, daca mai era nevoie, ca momentul reformelor radicale a fost ratat in spatiul CSI, compromisul fiind dorit de toti actorii majori ai acestui spatiu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite