"Revolutia periferiilor" moare, dar nu se preda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introducerea starii de necesitate pare sa nu fie solutia pentru incetarea violentelor in Franta. Daca in Paris, gratie instalarii unui dispozitiv de securitate impresionant, violentele au incetat, in

Introducerea starii de necesitate pare sa nu fie solutia pentru incetarea violentelor in Franta. Daca in Paris, gratie instalarii unui dispozitiv de securitate impresionant, violentele au incetat, in celelalte orase, ciocnirile dintre demonstanti si politie continua. Sfarsitul saptamanii trecute a fost unul destul de agitat, in total fiind incendiate nu mai putin de 876 de masini. In timp ce numarul persoanelor retinute, in fiecare noapte, este aproape constant, in total fiind retinute pe parcursul celor doua zile 416 persoane, numarul masinilor incendiate scade vizibil. In noaptea de vineri spre sambata au fost distruse 502 automobile, in timp ce in noaptea urmatoare "doar" 374 autovehicule au cazut "victima" protestatarilor furiosi.
Gradinita incendiata la Strasbourg
Violentele continua insa in provincie si in celelalte tari europene. La Lyon, confruntarile dintre demonstanti si politie s-au mutat de la periferie in centru. Astfel, sambata seara, intr-unul din cartierele selecte ale orasului, au avut loc ciocniri violente intre un grup de aproximativ 50 de tineri si jandarmi. Confruntarile s-au soldat cu retinerea a 10 persoane, precum si cu incendierea catorva zeci de masini. La Strasbourg au fost incendiate o gradinita si 12 masini, fara sa se inregistreze victime. Incidente similare au avut loc si in alte orase precum Haguenau, Selestat si Nancy.
Francezii merg pe mana lui Sarkozy
Ministrul de interne francez, Nikolas Sarkozy, este omul politic in care francezii au cel mai mult incredere ca va solutiona problemele de la periferii, un procent de 53% din acestia sustinandu-l. Jacques Chirac, presedintele republicii, este sustinut doar de 29%. Credibilitatea acordata premierului Dominique de Villepin este de 52%, acestuia urmandu-i socialistii Jack Lang, cu 42 de procente, Dominique Strauss-Kahn, cu 33 si Francois Hollande, cu 31% la suta.
Belgia - contaminata
Vecina Frantei, Belgia pare iremediabil contaminata de furia impotriva autovehiculelor. In ultima saptamana, in aceasta tara au fost incendiate cateva sute de masini, fara sa aiba loc ciocniri dupa modelul francez. Ca urmare a investigatiilor politiei au fost retinute 50 de persoane. Cu toate acestea, actele de vandalism au continuat. Incendieri ale vehiculelor au fost inregistrate la Liege, Charleroi si Louvain-La-Neuve. Autoritatile de la Bruxelles par sa nu fie foarte ingrijorate, ministrul belgian de interne declarand pentru presa locala ca situatia este sub control. Sambata seara, in Rotterdam, Olanda, au fost incendiate doua masini, iar o a treia avariata. Forte de politie s-au deplasat in cartierul Vreewijk, in care au avut loc incidentele, calmul fiind reinstaurat dupa miezul noptii. Politia nu a operat arestari.
"Revolutia" a ajuns in Balcani
Grecia este una dintre tarile in randul carora curentul protestatar se bucura de o mare popularitate. Sambata, la Atena, a avut loc o manifestatie anarhista in cursul careia circa o suta de tineri si-au manifestat solidaritate cu protestatarii din Franta. La putin timp, persoane neidentificate au incendiat 20 de vehicule aflate in doua spatii de expozitii situate pe un mare bulevard din capitala Greciei. Necunoscutii au lansat cocktailuri Molotov, provocand un violent incendiu. Atacuri au avut loc si in cursul saptamanii. Vineri, un grup de tineri cu cagule au navalit in curtea Institutului Francez din Atena, agitand drapele rosii si negre si spargand circa 30 de geamuri cu pietre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite