Revoluţia, evacuată la Timişoara
0Clădirea care adăposteşte singurul muzeu-arhivă al evenimentelor din decembrie 1989 va fi predată astăzi noilor proprietari Imobilul în care Ministerul Culturii a investit peste
Clădirea care adăposteşte singurul muzeu-arhivă al evenimentelor din decembrie 1989 va fi predată astăzi noilor proprietari
Imobilul în care Ministerul Culturii a investit peste jumătate de milion de euro şi în care se află mii de documente legate de crimele comise în decembrie 1989 va fi închis.
Clădirea, situată în centrul Timişoarei, a fost retrocedată în natură în urma unui litigiu în instanţă. "Muzeul Memorialul Revoluţiei funcţionează aici din 1998. Sunt peste 20.000 de documente şi mii de înregistrări audio şi video", a declarat Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei.
El susţine că Primăria Timişoara nu a fost interesată să găsească o soluţie pentru ca muzeul să nu îşi închidă porţile din cauza retrocedării.
"Puteau să despăgubească în bani proprietarii. Nu au făcut nimic şi nici nu ne-au oferit alternativă", a mai spus Orban.
Noii proprietari vor chirie retroactiv
Orban a primit o adresă de la Direcţia Patrimoniu a Primăriei Timişoara în care i se cere să predea clădirea moştenitoarelor fostului proprietar, fără să i se indice ce se întâmplă cu muzeul şi arhiva acestuia.
Mandatarul celor cărora li s-a retrocedat imobilul, Petru Juravle, spune că va pune lacăt pe muzeu. Potrivit acestuia, valoarea de piaţă a clădirii este de peste şase milioane de euro. "Primarul ne-a oferit 300.000 de euro despăgubiri, după care nu a mai fost interesat să discute problema.
Memorialul ne datorează acum şi chirie pentru perioada de un an şi jumătate care s-a scurs de la retrocedarea în instanţă. E vorba de 2.500 de euro lunar", a spus Juravle. Reprezentanţii municipalităţii nu au comentat situaţia.
Multe informaţii nu au ajuns la public
Potrivit istoricului Miodrag Milin, profesor universitar, cercetător al Academiei Române, arhiva conţine informaţii foarte importante care nu au ajuns încă la public.
"Sunt înregistrări, informaţii pe DVD, filme, înregistrări audio. Numai Procesul de la Timişoara are 4500 de pagini", declară profesorul universitar Miodrag Milin, coordonator al lucrării "Procesul de la Timişoara".
Muzeul Memorialul Revoluţiei funcţionează aici din 1998. Sunt peste 20.000 de documente şi mii de înregistrări audio şi video.
Traian Orban,
preşedintele AMR
Primul revoluţionar, evacuat şi cazat la mănăstire
Primul timişorean care a scos muncitorii în stradă în decembrie 1989, fostul senator PRM Ion Marcu, a ajuns să trăiască la o mănăstire din Caraş-Severin, după ce locuinţa sa a fost retrocedată. El a cumpărat apartamentul în care a stat în baza Legii 112, şi acum dă vina pe "mafia ţigănească" care a pus mâna, prin "falsuri", pe întreaga clădire.