Revolta comică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de imaginile tensionate sau brutale din ultimele zile, protestele de stradă au oferit şi momente hilare, construite parcă sub îndrumarea unui scenarist cu simţul umorului.

Potrivit DEX-ului, comicul este definit, printre altele, ca o „categorie estetică în a cărei sferă intră actele, situaţiile sau personajele din viaţă care provoacă râsul; parte hazlie, element sau efect comic, notă ridicolă pe care o reprezintă ceva sau cineva". Deşi ar fi aspru, nedrept şi incorect, totuşi să vorbim despre mişcările de stradă din ultimele zile ca fiind ceva ce ţine de domeniul ridicolului, o anumită diferenţă dintre ceea ce ar fi trebuit să fie şi ceea ce s-a întâmplat în realitate a dat naştere, pe străzile din întreaga ţară, unor situaţii de viaţă cel puţin hilare.

Masca din filmul „V, de la Vendetta“ e zâmbăreaţă, deşi este simbolul anarhie  Foto: AFP

image

Dincolo de imaginile şocante ale confruntărilor de stradă, dincolo de oamenii însângeraţi, pietrele zburând, gaze lacrimogene şi centrul Capitalei vandalizat, ultimele zile au oferit şi câteva momente desprinse parcă dintr-o parodie a revoltei.

Cum să urci un site de cultură-n dubă

Duminică noaptea, ora 24.00. Trei reporteri ai unui site de ştiri - www.tustiai.ro - sunt întâmpinaţi la Piaţa Unirii de un grup de jandarmi, cu feţele acoperite cu cagule. Unul dintre ei, aparent cel mai mare în grad, îi întreabă pe un ton „prietenos": „Voi de unde sunteţi?". „Noi suntem de la tustiai.ro, suntem site de cultură", îi răspunde Adrian, unul dintre reporteri, vizibil emoţionat cu atât mai mult cu cât unul dintre colegii săi tocmai ce fusese lovit în faţă de un huligan şi avea nevoie de îngrijiri medicale.

Jandarm din dispozitivul care a băgat cultura-n dubă



„Sunteţi site de cultură?!", vine răspunsul ironic al jandarmului care strigă imediat către colegii săi: „Luaţi site-ul de cultură şi băgaţi-l dubă! Luaţi site-ul de cultură şi băgaţi-l în dubă să le acordăm îngrijiri medicale!". ,,Hai, hai pe Facebook!", le răspunde scurt reporterilor unul dintre subalternii jandarmului-şef, în timp ce îi conduce spre autospecială.

Ce zice „site-ul": „m-a făcut celebru"

Contactat de reporterii ,,Adevărul", ieri, după ce filmul cu jandarmii ,,caterincoşi" - aşa cum au fost botezaţi de colegii lor - a făcut înconjurul televiziunilor de ştiri, Adrian nu este deloc înverşunat împotriva jandarmilor. „Am fost plimbaţi apoi pe la trei secţii de poliţie, 19, 20 şi 21, timp de o oră - o oră şi jumătate, iar la final colegul care a fost rănit a ajuns la spital. Nu voi depune plângere împotriva nimănui, nu am fost agresaţi în niciun fel de jandarmi. Ba chiar vreau să-i mulţumesc omului care m-a făcut celebru", a comentat Adrian ,,păţania" sa.

Răspunsurile zeflemitoare date ,,reţinuţilor" au continuat şi în periplul pe la secţiile de poliţie. ,,Unul dintre băieţii reţinuţi l-a întrebat pe jandarmul care ne însoţea dacă poate fuma o ţigară", îşi aminteşte Adrian. „Cum să fumezi, bă, în dubă?! E duba mea, cum să fumezi în duba mea?!", a venit răspunul „omului legii".

Pălmuit în public de iubirea vieţii sale

La Drobeta-Turnu Severin, un tânăr a apucat să participe doar câteva zeci de minute la protest, până când mama sa a intrat în mijlocul protestatarilor şi l-a lovit în repetate rânduri cu palmele, scoţându-l din mulţime, întrebându-l în mod repetat: „Ce ţi-au dat mă, bani?!". În cele din urmă, tânărul a părăsit mulţimea şi a plecat împreună cu femeia.

Câteva minute mai târziu, o altă femeie, împreună cu fiul său minor, a venit să-şi ia soţul din rândul protestatarilor, lovindu-l cu palmele şi întrebându-l de ce nu stă acasă. Întrebat de reporteri de ce îl loveşte, femeia a refuzat să răspundă, bărbatul fiind cel care a declarat că i se promiseseră alimente dacă va participa la proteste.

Ghiveciul zburător

La Sibiu, doi angajaţi ai muzeului naţional Brukenthal au apucat să protesteze puţin alături de ceilalţi 2.500 de protestatari ieşiţi în stradă. Alexandru Sonoc, şeful galeriilor de artă din muzeu, a fost izbit cu un ghiveci în cap, pe Bulevardul Mihai Viteazul, şi s-a ales cu fracturi craniene, iar în cursul zilei de ieri a fost operat. „E şi al doilea om din muzeu aici (directorul adjunct Gheorghe Ban - n.r.). Trebuie să ieşim să arătăm că avem curajul să fim omorâţi de ticăloşii ăştia", a spus directorul Sabin Luca.

image

Protestatari la taifas, într-o piaţă din Sibiu  Foto: Adevărul



Un reporter „Adevărul" şi-a dezamăgit mama

În fine, nu am putea încheia acest articol fără povestea tulburătoare a unui tânăr reporter „Adevărul". Trimis pe teren, să transmită din mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii, reporterul a făcut imprudenţa să-şi aprindă o ţigară, fără să presimtă ceea ce avea să se întâmple. Imaginea sa, surprinsă din întâmplare de camera unei televiziuni de ştiri, s-a propagat până pe ecranul unui televizor din Craiova, sub ochii mamei sale. Ce a urmat a fost următorul SMS: „Felicitări, îţi stă bine cum fumezi la Realitatea TV".   (A contribuit Ramona Găină)

"Sunteţi site de cultură?! Ia, luaţi site-ul de cultură şi băgaţi-l în dubă'"

image

un jandarm din Capitală

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite