Revolta civila se extinde in toata Franta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatile franceze sunt total depasite de revoltele din suburbiile Parisului, care s-au extins si in alte regiuni ale tarii. Incidente violente au fost inregistrate in Bourgogne, Normandia si

Autoritatile franceze sunt total depasite de revoltele din suburbiile Parisului, care s-au extins si in alte regiuni ale tarii. Incidente violente au fost inregistrate in Bourgogne, Normandia si Marsillia, unde cel putin 30 de autovehicule au fost incendiate. Un depou in care se aflau 27 de autobuze a fost incendiat in Paris, iar in regiunea Trappes, grupurile de persoane violente au dat foc la 400 de masini. La Seine-Saint-Denis, acolo unde au pornit revoltele dupa moartea accidentala a doi tineri, nu mai putin de 150 de autovehicule au fost distruse. Cinci depozite si ateliere au ars la Seine-Saint-Denis, unde peste 200 de pompieri s-au luptat cu flacarile toata noaptea. Circulatia feroviara pe liniile care leaga Parisul de periferie a fost serios perturbata. Potrivit autoritatilor feroviare franceze, numai un tren din patru circula ieri catre localitatile unde au loc tulburari.
Politia cauta vinovatii
Ministrul de interne, Nicolas Sarkozy, a declarat ca violentele nocturne au fost perfect organizate :"Ii cautam acum pe cei care au pus la cale acest val de violente si vrem sa aflam si cum s-a intamplat asa ceva". Deocamdata, politistii nu au cerut ajutorul armatei, dar daca violentele cuprind si alte orase, este posibil ca armata sa intervina. Guvernul pregateste un plan de actiune pentru rezolvarea situatiei.
Saracia Si somajul, cauzele haosului
Presa internationala este de parere ca "focul" nu a izbucnit din senin, ci el mocnea de mai multa vreme, din moment ce circa 10 la suta din intreaga populatie a Frantei sunt imigranti si copiii imigrantilor proveniti din fostele colonii franceze din nordul si vestul Africii. Mai mult acestia se zbat in saracie, nu au locuri de munca. Specialistii spun ca violenta s-a concentrat asupra politiei din cauza faptului ca aceasta a ramas singurul ,interlocutor", singurul contact cu o societate care nu-i baga in seama. ,Dialogul este rupt intre republica si o parte din tineri. Glorificarea consumului, pe de-o parte, si mizeria sociala instalata din cauza somajului, pe de alta parte, sunt componentele sigure ale unei arme sociale de distrugere in masa", spun specialistii.

Statele lumii, ingrijorate pentru cetatenii lor
Diplomatia rusa a recomandat cetatenilor sai sa evite localitatile din jurul Parisului, precizand ca un autocar turistic rusesc a fost incendiat in aceasta zona. Vehiculul a fost furat si incendiat, dar, din fericire, era gol in momentul incidentului. Turistii au fost cazati in alta parte si sunt examinate posibilitatile ,evacuarii" spre Rusia, a adaugat purtatorul de cuvant al Ministerului de Afaceri Externe. Ministerul portughez de externe a cerut sporirea masurilor de protectie consulara a cetatenilor sai rezidenti la Paris si in imprejurimi, recomandandu-le acestora sa ia urgent legatura, daca simt vreo amenintare, cu Ambasada Portugaliei din Franta, care a primit sarcini precise in legatura cu acest eveniment.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite