Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele subiecte dezbătute în presa italiană de azi sunt conflictul dintre premierul Berlusconi şi liderul Partidului Democrat, Walter Veltroni, furtuna care ameninţă  piaţa financiară europeană, dar şi accidentele de muncă petrecute ieri pe teritoriul Italiei, soldate cu şase morţi.

“Fabrică în flăcări la Napoli”, titrează “La Stampa”. Cotidianul ne informează că, în urma unei explozii puternice, o fabrică de pantofi de la periferia oraşului Napoli a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor trei. Pompierii care au intervenit imediat la faţa locului susţin că bilanţul victimelor este provizoriu. Cauzele exploziei sunt încă necunoscute.

Din nou despre accidente de muncă în „Corriere della Sera”, care semnalează tragediile care au avut loc ieri în câteva şantiere de pe teritoriul Italiei. Într-o singura zi şi-au pierdut viaţa în accidente survenite la locul de muncă şase muncitori. Trei dintre aceştia au fost victimele unui teribil incident petrecut într-un şantier din Mugello. Patru muncitori s-au prăbuşit de pe o platformă şi au căzut în gol de la o înălţime de 38 de metri. Unul a reuşit să se salveze miraculos, ceilalţi trei pierzându-şi viaţa. Alte decese au mai fost înregistrate tot ieri în două şantiere din Genova, respectiv Perugia.

„Alitalia dublează taxa de îmbarcare” mai anunţă „Corriere della Sera”. Din cauza crizei fără precedent în care s-a aflat compania aeriană naţională a fost dublată taxa de îmbarcare. Pasagerii companiei Alitalia vor resimţi în costul biletului diferenţa anunţată de preţ.
 
„Europa să fie atentă, căci nu va fi imună la criza financiară ce a cuprins Statele Unite”, avertizează  „Il Tempo”, citându-l pe Dominique Strauss Khan, directorul executiv al  Fondulului Monetar Internaţional. În timp ce criza financiară care a cuprins Statele Unite se adânceşte, pericolul planează şi asupra Europei. Directorul executiv al FMI trage un semnal de alarmă şi precizează că este necesar ca Europa să aibă preventiv un plan de salvare. Strauss Khan estimează că Statele Unite vor avea o revenire lentă la normal doar „cu condiţia aplicării unui plan federal de salvare”.

Războiul dintre premierul Silvio Berlusconi şi liderul Partidului Democrat, Walter Veltroni, continuă cu un nou atac al democratului la adresa prim-ministrului, semnalat de cotidianul „Il Giornale”. Veltroni se împotriveşte categoric ipotezei ca succesorul lui Napolitano la presedenţia Italiei să fie actualul premier Berlusconi. Cârma ţării trebuie deţinută de o persoană care „să garanteze respectarea Constituţiei,  să cunoască regulile jocului, să respecte opiniile tuturor, să accepte opoziţia, trăsături căruia lui Berlusconi îi lipsesc cu desăvârşire”, afirmă Veltroni citat de „Il Giornale”. 

„Un tânăr chinez a fost agresat din motive rasiale”, consemnează „Il Messaggero”. Cotidianul radiografiază povestea imigrantului de 36 de ani care a fost atacat într-o staţie de autobuz de un grup de adolescenţi minori, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani.  Poliţia a reţinut şase dintre agresori, care în prezent sunt supuşi interogatoriului. Dacă se dovedeşte că aceştia nu au antecedente penale, vor fi reîncredinţaţi familiilor lor. Politicienii nu au întârziat să ia poziţie fata de actul de agresiune comis asupra chinezului: Veltroni, liderul partidului de opoziţie, consideră că atacul este „o agresiune ce are la bază rasismul şi xenofobia”; primarul Romei, Gianni Alemanno condamnă vehement „orice formă de violenţă rasială”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite