Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul de frânare a crizei financiare americane deschide astăzi prima pagină a celor mai multe ziare italiene. Alte subiecte dezbătute pe larg privesc federalizarea fiscală, pozţia Papei vizavi de anticoncepţionale și criza împrumuturilor în Europa.

Federalizarea fiscală devine decret de lege” anunță cotidianul ”La Repubblica”. După mulți ani de lupte și confruntări politice, federalizarea fiscală a Italiei a devenit proiect de lege, ceea ce înseamnă că drumul punerii sale în practică este în continuare lung. ”Încă doi ani” afirmă ministrul Economiei, Giulio Tremonti, foarte optimist. Președintele Camerei, Gianfranco Fini, a dat asigurări că ”reforma nu va pune în pericol unitatea națională, care este o valoare situată deasupra acestui tip de discuție”. Un efect imediat al acestui decret de lege ar fi echilibrarea diferențelor dintre provinciile italiene; în prima fază, un miliard și 310 milioane de euro va fi disponibil pentru primării cu scopul compensării eliminării taxei pentru prima casă.

Papa către catolici: gata cu anticoncepționalele!” titrează ”Il Giornale”. Poziția autorității supreme a catolicismului vizavi de controlul procreării rămâne de neclintit. Papa Ratzinger explică: ”soții primind darul  iubirii trebuie, la rândul lor, să îl dăruiască unul altuia fără rezerve. Doar așa, actele proprii și exclusive al soților, sunt într-adevăr acte de iubire care, în timp ce îi unesc într-o singură carne, construiesc adevărata comunicare personală”. Copiii nu sunt, continuă acesta, ”obiectivul unui proiect uman ci sunt un real dar, de primit cu responsabilitate și recunoștință față de Dumnezeu, izvorul primei ființe umane”. Papa nu neagă existența situațiilor grave, când în viața de familie ar fi prudentă distanțarea nașterilor sau chiar întreruperea completă acestora însă soluția, din punctul său de vedere este ”cunoașterea ritmurilor naturale de fertilitate ale femeii”.

Guvernul american aprobă 700 miliarde de dolari pentru salvarea bursei” scrie în deschiderea primei pagini cotidianul ”Il Messaggero”. În ciuda faptului că planul de salvare a fost aprobat, Wall Street continuă să piardă procente. ”Legea pentru stabilizarea economică de urgență 2008” a fost aprobată în Cameră cu 263 voturi pentru și 171 împotrivă, fiind apoi semnată în timpi record de către președintele statului. Planul fusese inițial respins săptămâna trecută însă după o rectificare de 150 miliarde de dolari deputații și-au dat acordul asupra punerii sale în practică. În ciuda celor 700 miliarde de dolari, bursa americană se confruntă cu o criză de încredere similară căderii din 1929, astfel încât la inchiderea zilei de ieri, indicele Dow Jones al principalelor titluri tranzacționate a scăzut cu 1,5%.

Criza împrumuturilor pentru case atinge apogeul” informează cotidianul ”La Stampa”. La nivel european, taxa Euribor la trei luni a crescut într-un singur an de la 4,775% la 5,339%. Berlusconi afirmă însă că: ”Situația la noi este complet sub control” iar ”Financial Time” pare să îi susțină poziția printr-un articol al cărui titlul este ”Italia se ține tare”. Taxa Euribor la trei luni reprezintă ceea ce băncile plătesc pentru a obține împrumuturi în euro și care ghidează indirect variațiile dobânzilor la împrumuturi personale. Valoarea acestei taxe a atins o cotă extremă, întâlnită doar în 1994 astfel încât băncile continuă să stocheze lichidități, fără a și le împrumuta reciproc pe piața interbancară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite