Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele titluri italiene relatează astăzi despre întâlnirea liderilor europeni la Paris, organizată pentru a face faţă crizei financiare. O altă temă amplu discutată este cea a rasismului, alimentată de noile atacuri violente la adresa imigranţilor. Împotriva rasismului au defilat, la Roma şi Castel Volturno, 20.000 de persoane.

Raid pentru a-şi răpi soţia. Român prins”, scrie „Il Tempo”. Un român a fost arestat după ce şi-a sechestrat soţia. Cei doi erau în proces de divorţ, dar bărbatul nu se putea împăca cu situaţia, astfel încât a plecat de la Roma spre Bra (Cuneo), şi-a imobilizat soţia şi a obligat-o să urce în autoturism. Carabinierii din Cuneo au pus sub urmărire celularul românului şi au descoperit că acesta se deplasa spre centrul Italiei, la Morlupo, unde a şi fost arestat.

Marş la Caserta şi Roma împotriva rasismului. Mii de persoane în stradă pentru victimele de la Castel Volturno”, titrează „Il Messaggero”. La Caserta, 20.000 de persoane au scandat lozinci antirasiste şi anti-mafie, cerând dreptate pentru cei şase imigranţi africani împuşcaţi. La Roma, asociaţiile şi partidele de stânga au organizat un marş cu persoane sosite din toată Italia, dar şi cu o delegaţie a comunităţii chineze. Aceştia din urmă au protestat pentru atacul suferit de un conaţional la Tor Bella Monaca (Roma).

Napolitano: Alarmă rasism. Fini: Există riscul xenofobiei”, relatează „La Repubblica”. După ultimele violenţe împotriva imigranţilor, politicienii se mobilizează. Walter Veltroni, liderul Partidului Democrat, spune că „atmosfera negativă este alimentată de dreapta populistă şi demagogică” şi anunţă că pe 25 octombrie vor coborî în piaţă pentru a protesta. Fini, preşedintele Camerei Deputaţilor, recunoaşte că există pericolul rasismului şi al xenofobiei şi spune că este necesară înfiinţarea unui observator pentru rasism în cadrul Camerei Deputaţilor. Fini respinge însă acuzaţia din partea lui Veltroni, referitor la faptul că rasismul este alimentat de latura de dreapta a politicii, şi spune: „cred că acesta poate fi atât de dreapta, cât şi de stânga şi de centru.

Criza financiară în Europa va fi combătută de stat”, comentează „La Stampa”. Preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, avertizează: „Pactul de stabilitate trebuie respectat în întregime”. Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi Marii Britanii reuniţi la Paris au promis că vor susţine sectorul bancar în faţa crizei financiare internaţionale. Fiecare stat va decide măsurile ce trebuie adoptate, dar se vor coordona cu cele ale celorlalte state. În acelaşi timp, „directorii bancari care eşuează vor fi sancţionaţi”, au fost de acord cancelarul german, Angela Merkel, susţinută de Juncker.

Se caută Ferrari-ul cu numărul 46 , scrie „Corriere della Sera”. Poliţia stradală este pe urmele unei maşini, protagonistă a unei curse pe autostradă între Toscana şi Liguria împreună cu un Porsche şi un Lamborghini. Ultimele două au terminat cursa în apropiere de Sestri Levante unde s-au tamponat. La volan erau doi oameni de afaceri englezi. Ferrari-ul a dispărut însă fără urmă. Poliţiştii se confruntă anual cu întreceri frecvente între automobilişti: 259 persoane denunţate în 2007 şi 198 semnalate anul acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite