Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidienele din Peninsulă dezbat astăzi tema fierbinte a crizei economice care a lovit Statele Unite şi care ameninţă tot mai mult şi Europa. Principalii lideri europeni, cum ar fi Angela Merkel, cancelarul Germaniei sau Slivio Berlusconi, preşedintele Consiliului de Miniștri al Italiei, asigură populaţia că economiile lor sunt garantate de către stat şi că nu se va repeta situaţia din 1929 din SUA, din timpul marelui crash financi

O altă temă abordată de ziarele italiene este cea a rasismului, în prim-plan aflându-se cazul unui tânăr de culoare, care suţine că a fost  insultat şi agresat de către poliţişti, săptămâna trecută, la Parma.

“Criza împrumuturilor, statul german va garanta depozitele private, titrează pe prima pagină cotidianul “Corriere della Sera”.

Aceasta este afirmaţia cancelarului german, Angela Merkel. Ea susţine că se află  în curs de validare o modificare a legii care prevede garantarea de către stat a 90% din depozitele private ale cetăţenilor. Merkel a adăugat că statul german nu va permite ca falimentul vreunei bănci sau firme să pună în pericol întreaga economie a Germaniei. În replică, premierul Silvio Berlusconi susţine că va propune formarea unui fond comun UE şi că el are încredere totală  în soliditatea sistemului bancar italian.

“Bonsu se află în spital pentru recuperare. O femeie susţine: am văzut totul”, scrie “La Repubblica”.

Este vorba de Emmanuel Bonsu, tânărul de origine ghaneză care a povestit presei că a fost lovit , insultat şi discriminat de poliţiştii din Parma. El se află în prezent internat în spital şi va fi operat  la secţia de chirurgie maxilo-facială, deoarece starea sa din ultimele zile s-a înrăutăţit. Între timp, a apărut şi o martoră care susţine că a văzut cinci poliţişti care îl loveau cu bestialitate pe bărbat.

“Obama e prieten cu teroriştii”, titrează “La Stampa”.

Acestea sunt acuzaţiille pe care Sarah Palin, aspirantă la vicepreşedinţia Statelor Unite, le-a  lansat  împotriva rivalului său democrat, Barack Obama. Campania electorală americană este pe ultima sută de metri. Au mai rămas doar 31 de zile, iar candidaţii nu se dau înapoi de la nimic. Fosta guvernatoare a statului Alaska şi actuala candidată la Casa Alba, Sarah Palin, l-a acuzat pe Obama că este “prieten cu teroriştii”, din cauza unei presupuse apropieri a acestuia de un fost activist radical al anilor 70,  Bill Ayers. Palin a adăugat: “Obama nu vede America aşa cum o văd eu şi cum o vad toţi americanii, ci o vede atât de imperfectă încât e capabil să se împrietenească până şi cu teroriştii care i-au atacat propria ţară”.

“Roma, străzi murdare”, afirmă cotidianul “Il Tempo”.

În capitala italiană, 60% dintre străzi sunt măturate de trei ori pe lună, dar există şi altele care sunt măturate doar o dată pe lună. Numai un procent infim (0,5%) din străzile romane sunt curăţate zilnic. În aceste condiţii, potrivit publicaţiei italiene, se impune o schimbare imediată a contractului cu compania de salubritate Ama, responsabilă de curăţarea şi decorarea capitalei italiene.

“La volan de la 16 ani, ca în Franţa? Da, dar numai însoţiţi de un tutore”, scrie cotidianul “Il Giorno”.

Este vorba despre o  iniţiativă de lege, propusă de către Pdl, potrivit căreia tinerii între 16 şi 18 ani ar avea dreptul să conducă, dar numai însoţiti de instructor şi apoi de un tutore. Carnetul de conducere ar putea fi eliberat după împlinirea celor 18 ani şi ca urmare a doi ani de training intensiv. În acest fel, cred politicienii italieni, ar spori  nivelul de siguranţa de pe şoselele italiene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite