Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarele de astăzi din Peninsulă dezbat în continuare delicata temă a crizei economice care a lovit Statele Unite ale Americii, Europa şi Asia. Astăzi a fost înregistrată deja o creştere a principalelor burse europene, în timp ce bursele asiatice se află în scădere.

“Criză financiară, bursele asiatice sunt încă în incertitudine. În Europa, semnale pozitive”, titrează pe prima pagină “Corriere della Sera”.

Bursele europene s-au deschis astăzi cu o creştere semnificativă. Astfel, Milano Mibtel a început ziua cu un plus de 1,92% însă creşterea cea mai spectaculoasă s-a înregistrat la Bursa din Moscova: +5,39%.

“Tragedie la Ragusa, două surori au murit înecate într-o piscină”, scrie tot “Corriere della Sera”.

La Marina di  Ragusa, în Sicilia, două surori de origine tunisiană, în vârstă de 7 şi respectiv 11 ani , au fost găsite moarte într-o piscină utlitară, folosită pentru irigaţii. Micuţele locuiau în apropierea locului unde s-a petrecut tragedia, într-o zonă rurală. La momentul treibilului accident, părinţii, care lucrează în agricultură, nu se aflau acasă.

“Sindicatele din învăţământ au decis: va fi grevă generală”, relatează cotidianul “La Reppublica”.

Sindicatele din Italia vor ieşi în stradă pentru a protesta împotriva reformei promovate de  ministrul Educaţiei, Mariastella Gelmini, privind instaurarea profesorului unic, în şcolile primare italiene. Data exactă a grevei va fi făcută publică zilele următoare. În sprijinul profesorilor, vor veni şi elevii, care vor organiza un miting de protest împotriva reformei Gelmini, vinerea aceasta, în principalele oraşe italiene.

“Campania finală pentru Casa Albă, Obama este în superioritate”, scrie publicaţia “La Stampa”.

Ultimele sondaje îl plasează pe liderul democrat, Barack Obama, înaintea rivalului său republican , McCain, cu un procent de 4%. Obama se bucură de sprijinul, în continuă creştere, al femeilor şi al independenţilor, ajungând astfel la un procent de popularitate de 48%, faţă de cifra de 44% a rivalului său direct John McCain. Un rol fundamental, în această competiţie strânsă, îl au dezbaterile televizate la care participă cei  doi candidaţi la Casa Albă.

“Faci cum zic eu, pentru că eu sunt un mafiot. Fetiţe abuzate sexual la Genova”, titrează “Il Giorno”.

Cotidianul relatează cazul unui bărbat de 47 de ani, de origine siciliană, acuzat de violenţă sexuală agravată şi repetată asupra unor minore, la Genova. Bărbatul îşi aştepta victimele la ieşirea din curtea şcolii, le aborda şi reuşea să le intimideze, invocând originile sale meridionale, cu scopul de a obţine de la ele favoruri sexuale. Au fost deja semnalate şapte cazuri de abuz sexual, dar investigatorii cred că numărul acestora este mult mai mare.

“Eluana, recursul a fost respins”, scrie “Il Tempo”.

Curtea Constituţională a respins recursul Camerei Deputaţilor şi Senatului, privind anularea sentinţelor Curţii de Casaţie şi a Curţii de Apel din Milano, care cereau întreruperea tratamentului care o ţine în viaţă artificial pe Eluana Englaro, tânăra aflată în comă de 16 ani. Ultimul cuvânt în acest caz delicat, îi aparţine Curţii Supreme, care  va da verdictul final pe 11 noiembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite