Guvernul: băncile să dea credite mai repede - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul: băncile să dea credite mai repede - Revista presei economice
Guvernul: băncile să dea credite mai repede - Revista presei economice

Presa economică de astăzi scrie despre intenţia guvernului de a impune condiţii de creditare băncilor, exporturile dealerilor auto sau estimările FMI pentru PIB-ul zonei euro. Printre alte subiecte, ANRE analizează cererile de majorare a preţului la energie, iar Iprochim are programate pentru 2009 investiţii de 200.000 lei.


Guvernul: băncile să dea credite mai repede.

Guvernul analizează căile prin care ar putea să impună băncilor o perioadă maximă de 30 de zile pentru analiza dosarelor de credit, după ce recent premierul Emil Boc le-a cerut bancherilor să urgenteze răspunsurile pentru companiile care cer finanţare, scrie Ziarul Financiar. "Instituirea unei astfel de obligaţii va fi analizată luând în considerare ca procedura de soluţionare a cererilor de creditare este diferită pentru persoane fizice şi firme, iar analizarea unei cereri poate necesita o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în funcţie de suma solicitată şi de obiectul contractului", au declarat surse ministeriale.

Dealerii auto au exportat 10% din piaţa locală. În primele şase luni ale anului, oficial, vânzările de maşini noi din România au scăzut cu 51%, ajungând la 70.000 de unităţi. În schimb, înmatriculările de autoturisme noi s-au diminuat cu 58%, sub 63.000 de unităţi. Diferenţa dintre vânzări şi înmatriculări de maşini noi, adică 10% din piaţă, este reprezentată de exporturi realizate de dealerii auto de maşini străine. Brent Valmar, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor Auto din România, a arătat că, dacă statisticile APIA “ar fi curăţate” de livrări realizate peste hotare, piaţa auto ar avea o scădere mai dramatică, potrivit Business Standard.

 FMI: PIB-ul zonei euro rămâne pe minus şi în 2010
, titrează Money.  Fondul Monetar Internaţional estimează că economia zonei euro ar trebui să cunoască un început de revenire modestă în primul semestru al anului viitor. Totuşi, FMI apreciază că PIB-ul zonei euro va continua să scadă şi în 2010. Economia ţărilor membre ale uniunii monetare va scădea cu 4,8% în acest an şi cu 0,3% în 2010, potrivit ultimelor prognoze ale FMI. Instituţia a subliniat că scenariul principal este marcat de incertitudini puternice, iar revenirea va fi lentă şi afectată de riscuri majore, determinate de tensiunile existente încă în sistemul financiar.

ANRE analizează cererile de majorare a preţului la energie. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au anunţat ieri că analizează solicitările venite din partea unor producători de energie, mai ales din sectorul termocentralelor, de a majora preţurile energiei livrate furnizorilor. "Analizăm aceste cereri", a declarat, ieri, pentru Mediafax vicepreşedintele ANRE Dan Iuliu Plaveti, amintind, însă, că "principala preocupare" a ANRE este ca preţurile plătite de consumatori să nu crească, anunţă Curierul Naţional.

Iprochim are programate pentru 2009 investiţii de 200.000 lei. Societatea Iprochim are aprobate pentru 2009, în bugetul de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial, investiţii în sumă de 200.000 lei, din surse proprii. Bugetul mai prevede pentru acest an un profit brut de 1,07 milioa­ne lei şi unul net de 907.000 lei. Veniturile au fost prevăzute la 13,87 milioane lei, iar cheltuielile la 12,8 milioane lei. Cheltuielile cu personalul au fost stabilite la 9,105 milioa­ne lei, din care 6,654 milioane lei pentru salarii. Iprochim a fost înfiinţată în anul 1948 ca institut de inginerie chimică specializat în elaborarea documentaţiilor tehnice şi economice necesare pentru dezvoltarea industriei chimice şi petrochimice din România, potrivit Bursa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite