Vestea proastă: PIB-ul şi-a accentuat scăderea - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestea proastă: PIB-ul şi-a accentuat scăderea - Revista presei economice
Vestea proastă: PIB-ul şi-a accentuat scăderea - Revista presei economice

Presa economică de astăzi scrie despre accentuarea scăderii PIB-ului, scăderea profitului Transelectrica sau ecaluarea BVB. Printre alte subiecte, România a trecut de apogeul crizei, iar arbitrul pensiilor private a radiat fondul de pensii Omniforte.

Vestea proastă: PIB-ul şi-a accentuat scăderea. Apar primele semne de redresare economică luând în calcul evoluţia economiei în T2 faţă de T1 din acest an. Produsul Intern Brut (PIB) a avut în T2 cel mai mare declin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de 8,8%, însă faţă de T1, scăderea a fost de 1,2%, mai redusă decât în trimestrele precedente, potrivit datelor estimate ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, se conturează evoluţia economică în formă de V cu vârful de jos în primul trimestru de care vorbea guvernatorul Mugur Isărescu, potrivit Ziarul Fiananciar.


Profitul Transelectrica a scăzut cu 92%. Compania de stat de transport energie Transelectrica (TEL) a încheiat primul semestru cu un profit net de 8,9 milioane de lei (2,1 mil. euro), în scădere de 12,8 ori comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului 2008, de 115,5 milioane de lei (31,3 mil. euro), din cauza reducerii abrupte a consumului, dar şi a unor cheltuieli excepţionale. Veniturile companiei au scăzut cu 7,4%, de la 1,37 miliarde de lei (372 mil. euro) la 1,27 miliarde de lei (302 mil. euro), potrivit datelor trimise Bursei, potrivit Business Standard.

BVB, evaluată la 63,7 mil. euro.
  Valoarea de piaţă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut până la 268,6 mil. lei (63,7 mil. euro), luând în calcul cea mai recentă ofertă de vânzare a titlurilor BVB. Firma de brokeraj Trend Bacău a scos la vânzare 10.000 de titluri BVB, la un preţ de 35 lei/unitate, cea mai scăzută cotaţie din piaţă din acest moment. Trend ar putea obţine astfel 350.000 de lei (83.000 de euro), după ce societatea a mai desfăşurat o ofertă de vânzare în iunie, pentru 50.000 de titluri BVB, la un preţ de 25 lei/unitate. La acel moment, oferta a fost suprasubscrisă de aproape şapte ori, anunţă Money.

România a trecut de apogeul crizei. Produsul Intern Brut (PIB) al României s-a micşorat în trimestrul al doilea cu 8,8% faţă de intervalul similar din 2008, conform estimărilor, şi a fost cu 1,2% mai mic decât în primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor estimative publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Analiştii anticipau că economia României a înregistrat o scădere cuprinsă între 8% şi 10% în perioada aprilie - iunie faţă de acelaşi trimestru din 2008, după ce toate sectoarele economiei au avut o evoluţie negativă, menţionând că trimestrul II sau următoarele trei luni vor reprezenta punctul minim al scăderii economiei, anunţă Curierul Naţional.

Arbitrul pensiilor private a radiat fondul de pensii Omniforte. Arbitrul pensiilor private a decis, miercuri, radierea fondului de pensii Omniforte, în urma aprobării definitive a fuziunii dintre Omniasig Fond de Pensii şi BCR Administrare Fond de Pensii, potrivit datelor de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), preluate de Bursa. Potrivit deciziei 509/24.06.2009 emise de CSSPP, pe 3 iulie a fost finalizată fuziunea prin absorbţie a celor două fonduri - BCR Fond de Pensii Administrat Privat şi Omniforte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite