A doua centrală nucleară va fi pe Someş - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A doua centrală nucleară va fi pe Someş - Revista presei economice
A doua centrală nucleară va fi pe Someş - Revista presei economice

Presa economică de astăzi scrie despre a doua centrală nucleară, evoluţia tranzacţiilor cu cereale sau plecarea lui Peter Imre de la Philip Morris România. Printre alte subiecte, euro fluctuează între 4,29 şi 4,3 lei de două săttămâni, iar băncile străine şi-au scos 2 miliarde euro din ţară.


A doua centrală nucleară va fi pe Someş.

A doua centrală nucleară a României va fi construită în apropierea râului Someş, în prezent fiind evaluate patru locaţii, potrivit unor surse guvernamentale citate de Ziarul Financiar. Discuţiile despre realizarea celei de-a doua centrale nucleare au fost realuate în 2007, în mandatul lui Călin Popescu - Tăriceanu, deşi planurile pentru această investiţia datează încă din fostul regim comunist. Iniţial, potrivit declaraţiilor oficiale, erau analizate circa 100 de locaţii, din care majoritatea erau în Transilvania în bazinele râurilor Olt, Mureş şi Someş.

Tranzacţiile cu cereale, blocate de criza de lichidităţi. Tranzacţiile cu cereale sunt blocate din cauza lipsei de bani lichizi în piaţă, determinată de reticenţa creditării agriculturii de către bănci, afirmă producătorii, care susţin că preţul grâului a scăzut cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Piaţa ar putea să‑şi revină în decembrie-începutul anului viitor, deoarece depozitarii şi procesatorii îşi vor termina stocurilor, fiind aşteptată majorarea, chiar dacă uşoară, a preţului cerealelor. Lipsa banilor în piaţă a redus semnificativ tranzacţiile cu cereale, în condiţiile în care nici producţia nu a fost foarte bună în acest an, la grâu cel puţin. În plus, traderii au avut stocuri, iar pe piaţa internaţională oferta este destul de mare, scrie Business Standard.

Peter Imre părăseşte Philip Morris România. Roman Yazbeck, Director General România & Bulgaria va ocupa şi funcţia de Director Corporate Affairs interimar. Peter Imre a început să lucreze la Philip Morris Ungaria în anul 1987. Imre a venit în România în 1990. Compania condusă până astăzi de Imre a avut în 2008 o cifră de afaceri de 2,2 miliarde lei (615,5 mil. euro) şi un profit de net de 1 miliard lei (27,9 mil. euro), faţă de cifra de afaceri de 1,7 miliarde lei (536,9 mil. euro) şi profitul net de 80 milioane de lei (24 mil. euro) în 2007, potrivit Money.

De două săptămâni, euro fluctuează între 4,29 şi 4,3 lei.
Volatilitatea pieţei valutare din această săptămână a fost foarte redusă, amplitudinea cotaţiilor rezumându-se marţi la 0,25 bani, cel mai mic nivel al acestui an. Şedinţa de ieri a fost la fel de calmă ca şi precedentele trei ale săptămânii, cursul mediu al euro "coborând" de la 4,2930 la 4,2923 lei, pe o piaţă unde deschiderea s-a realizat la 4,29 - 4,2930 lei, iar tranzacţiile s-au realizat între 4,2895 şi 4,2940 lei. Începând cu data de 13 octombrie cursul mediu al euro nu a coborât semnificativ sub pragul de 4,29 lei, dar nici nu reuşit să treacă de 4,3 lei, prag în dreptul căruia au apărut în fiecare zi ordine de vânzare, anunţă Curierul Naţional.

Băncile străine şi-au scos 2 miliarde euro din ţară. Expunerea băncilor străine pe România a scăzut cu peste 2 miliarde euro, în intervalul 31 martie-30 iunie 2009, la 84,19 miliarde euro, la valori exprimate în moneda europeană, deşi la valori echivalente în dolari expunerea a crescut, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI). La valoarea echivalentă în euro, monedă în care este denominată cea mai mare parte a sumei, expunerea băncilor străine pe România a scăzut în perioada 31 martie - 30 iunie 2009 de la 86,23 miliarde euro până la 84,19 miliarde euro, notează Bursa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite