Secuii cer raport european - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secuii vor să le ceară consilierilor europeni să studieze problema autonomiei locale
Secuii vor să le ceară consilierilor europeni să studieze problema autonomiei locale

Ziare de azi relatează despre raportul european dorit de secui, eliminarea vizelor pentru români la Chişinău, despre faptul că UE va continua să monotorizeze justiţia din România, precum şi despre decizia lui Oprescu de a angaja o firmă care să supravegheze lucrările de reabilitare a Primăriei Capitalei şi despre salariul mediu din România.


Secuii cer raport european.

Reprezentanţii autorităţilor judeţene din Ţinutul Secuiesc au decis ca prin intermediul europarlamentarilor aleşi pe lista UDMR, să solicite Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) să oblige România să recunoască, prin lege, autonomia teritorială a secuilor. Decizia a fost luată în cadrul întâlnirii de la Sfântu Gheorghe a forului de conducere a Comisiei Permanente Interimare a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, precizează Evenimentul Zilei.

Noua conducere de la Chişinău elimină vizele pentru români. Mihai Ghimpu, preşedintele interimar de la Chişinău, promite eliminarea vizelor pentru români şi numirea unui premier în timpul acestei săptămâni, scrie ziarul Cotidianul. Comuniştii, pe de altă parte, contestă interimatul lui Ghimpu şi încearcă să impună viitorului guvern obţinerea statutului de republică de către Transnistria şi garantarea averilor afaceriştilor ruşi şi ale clanului Smirnov.

Justiţia din România va fi în continuare monotorizată de UE. Miniştrii de Externe ai UE au eliminat aplicarea clauzei de salvgardare pe justiţie, cerând în schimb consens politic pentru reformarea unui sistem în care schimbările pozitive sunt fragmentate. Din aceste raţiuni, Consiliul de la Bruxelles a decis menţinerea mecanismelor de monitorizare a justiţiei.Reuniţi, marţi, la Bruxelles, miniştrii de Externe ai UE au decis să continue Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România, precizând că în ţara noastră este necesar, potrivit ziarului Cotidianul.

400.000 de euro pentru supravegherea firmei care va reabilita sediul municipalităţii.
Oprescu vrea să dea 400.000 de € unei firme „vătaf” care să supravegheze firma care va reabilita sediul municipalităţii. În sarcina firmei angajate va cădea, printre altele, monitorizarea stadiului lucrărilor de consolidare şi calitatea acestora, relatează Gândul. Lucrările de consolidare se vor desfăşura numai la subsolul clădirii, prin metoda izolării seismice a bazei imobilului. Potrivit studiului de fezabilitate, structura clădirii va fi rigidizată prin două centuri care vor avea rolul de a susţine imobilul şi de a prelua undele seismice. În acelaşi document se precizează că valoarea lucrărilor de consolidare ar urma să fie de 53,47 milioane de lei.

Salariul mediu al românilor a crescut de patru ori peste media UE. Potrivit ziarului Gândul, România este în continuare în topul creşterilor salariale în statisticile europene, dar plusul începe să se "topească" încet, dar sigur. În al doilea trimestru, costul forţei de muncă din România a crescut cu 11,7% faţă de perioada similară a anului trecut, după vecinii bulgari (+15,5%), în timp ce media blocului comunitar a fost de doar 3,7%, potrivit datelor Eurostat. Şi salariile, care se regăsesc în costul forţei de muncă alături de taxele aferente plătite de angajator, au avansat în acelaşi ritm în România, comparativ cu 3,6%, în EU27.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite