Munţii Ţarcu, arie protejată distrusă de ATV-uri - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă de astăzi scrie despre aria protejată munţii Ţarcu, scăderea ratelor la bănci sau activitatea oficialilor FMI la Bucureşti. Printre alte subiecte, formele virale reprezintă aproximativ 40% dintre toxi­infecţiile apărute la copii, iar plaja de la Corbu este reşedinţa de vară a românilor cu bani puţini.


Munţii Ţarcu, arie protejată distrusă de ATV-uri.

Amatorii de enduro, călare pe ATV-uri sau motociclete, distrug de trei ani încoace Munţii Ţarcu, din judeţul Caraş-Severin, fără ca autorităţile să ia vreo măsură. Munţii Ţarcu, arie protejată UE şi parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000, este luată cu asalt de amatorii de senzaţii tari. Puţini ştiu că aici creşte floarea de colţ, monument al naturii, că aici trăiesc lupi şi râşi sau că la altitudinea maximă de 2.192 de metri se întind circa 60.000 de hectare care trebuiau să rămână nealterate, scrie Evenimentul Zilei.

Scad ratele, pică dobânzile! În ultima lună, majoritatea băncilor locale au ales să scadă costurile aferente creditelor de locuinţă în lei şi euro. În unele cazuri, ratele la împrumuturile vechi scad şi cu 900 de lei la un credit de 252.000 de lei luat pe 30 de ani. Repetatele decizii ale Băncii Naţionale privind stimularea creditului încep să-şi facă simţite efectele cel puţin la nivelul ofertei băncilor. Dacă oamenii încă nu se înghesuie să ia credite, băncile încearcă, se pare, să îi atragă cu dobânzi mai avantajoase, anunţă Cotidianul.

Oficialii FMI găsesc la Bucureşti un Guvern în criză. De o săptămână, o echipă de specialişti în administrare fiscală ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) face turul ministerelor, adunând date pentru prima evaluare a acordului stand-by din luna august. Aceasta este a doua misiune a FMI în România din luna iulie, după ce prima s-a concentrat pe accentuarea responsabilităţii fiscale a Guvernului de la Bucureşti. De cealaltă parte a uşilor, sindicatele şi patronatele aşteaptă să fie şi ele consultate până la concluziile finale, potrivit Gândul.

Toxiinfecţie alimentară sau răceală. Formele virale reprezintă aproximativ 40% dintre toxi­infecţiile apărute la copii, dar pot fi întâlnite la orice vârstă. Ele sunt produse mai frecvent de rotavirusuri, dar şi de norovirusuri, unele adenovirusuri sau astrovirusuri. În mod specific, au o evoluţie mai blândă, apar după o perioadă mai lungă de incubaţie (peste 14 ore, uneori 24 şi 48 de ore de la consumul hranei contaminate), ţinând o perioadă mai scurtă de timp, de una-patru zile. Vărsăturile sunt un simptom predominant. Scaunele diareice sunt apoase, fără sânge, în număr mo­derat, de obicei patru pe zi. Cea mai importantă complicaţie este deshidratarea, mai ales dacă afectează copiii sau vârstnicii. Dacă apar ascensiuni febrile, ele nu depăşesc 38 grade Celsius, anunţă Jurnalul Naţional.

Plaja de la Corbu, reşedinţa de vară a românilor cu bani puţini.
La Corbu e linişte- atipic pentru o plajă românească populată. Cum treci de Năvodari şi scapi de mirosul iute de la rafinăria Petromidia, indicatorul arată „Corbu- drept înainte”. Veniţi pentru prima dată, turiştii pot rata cu uşurinţă cărarea ce duce spre mare, bine ascunsă de tufişurile pitice şi de dâmburile de pământ nisipos. Însă, este întotdeauna cineva care să deschidă calea, scrie Evenimentul Zilei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite