Criza a şters 31 mld. euro din averea românilor - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre efectele crizei asupra populaţiei, plecarea lui Dragoş Damian de la Zentiva sau principalele vulnerabilităzi ale sectorului bancar. Printre alte subiecte, dobânda cheie se va opri la cifra 9, iar procurorii redeschid cazul privatizării Alro.


Criza a şters 31 mld. euro din averea românilor.

Scăderea preţurilor imobiliare, dar şi creşterea rapidă a creditelor au făcut ca averea netă a populaţiei să scadă în 2008 cu 123 de miliarde de lei (31 mld. euro) în 2008, conform unui raport al Băncii Naţionale a României. Practic, un bucureştean care are un apartament de 3 camere în Drumul Taberei, care s-a ieftinit cu 40-50% între începutul anului 2008 şi 2009, de la 120.000 de euro la 60-70, scrie Ziarul Financiar.

Dragoş Damian pleacă din Zentiva. Preluarea producătorului ceh Zentiva de către Sanofi Aventis are ca prim efect în piaţa locală plecarea directorului general al companiei, Dragoş Damian, operaţiunile Zentiva urmând să fie coordonate de Lars Ramneborn, vicepreşedinte comercial la Zentiva. Potrivit unor surse din piaţă, Damian ar putea prelua operaţiunile unui alt producător de medicamente generice, Actavis, după plecarea lui Laurenţiu Scheusan, fostul director general al companiei, potrivit Business Standard.

Principalele vulnerabilităţi pentru sectorul bancar. Banca Naţională a României a lansat cel de-al patrulea Raport asupra stabilităţii financiare, document de evaluare a solidităţii sistemului financiar, a factorilor care influenţează performanţa sa de ansamblu şi principalele sale componente, precum şi interacţiunea acestuia cu economia reală şi mediul extern. Raportul subliniază condiţiile dificile de funcţionare a sistemului financiar românesc în cursul anului 2008 şi trimestrului I 2009, marcate de înrăutăţirea continuă a mediului financiar internaţional, asocierea regiunii cu un grad mai înalt de risc şi deteriorarea percepţiei investitorilor străini pe fondul persistenţei dezechilibrelor structurale şi macroeconomice, informează Wall Street.

Dobânda cheie se va opri la cifra 9. Într-o perioadă în care numărul politicienilor care vizitează bisericile s-a înmulţit foarte mult, probabil în lipsa unor planuri concrete de relansare a economiei româneşti, cu speranţa că divinitatea le va arăta calea spre luminiţa de la capătul tunelului, astăzi, va avea loc cea de-a cincea întâlnire, din acest an, a Consiliului de Administraţie al BNR, principalul punct pe ordinea de zi fiind cel referitor la politica monetară a instituţiei, scrie Curierul Naţional.

Procurorii redeschid cazul privatizării Alro. După şapte ani, cazul privatizării Alro este redes­chis la nivel mediatic de către procurori, timp în care un singur om, Florea Bulumac, fost inginer al uzinei, s-a luptat cu un întreg sistem care a permis una dintre cele mai păguboase privatizări ale statului român. Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a cerut ieri preşedintelui Traian Bnsescu declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Muşetescu, fost ministru al Privatizării şi fost preşedinte al APAPS, în dosarul referitor la privatizarea Alro Slatina şi Alprom SA, anunţă Bursa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite