Coşmar economic de Halloween- Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coşmar economic de Halloween- Revista presei economice
Coşmar economic de Halloween- Revista presei economice

Presa economică de azi scrie despre coşmarul imobiliar din Statele Unite, impozitul minim care a găurit bugetul de stat cu 100 de milioane de lei sau despre valul de creşteri început în martie pe Bursa de Valori Bucureşti care s-a oprit în ultima lună. Printre alte subiecte, harta şomajului european arată că România creşte mai rapid decât media, iar reintroducerea impozitului va impulsiona marcarea de profit.



Coşmar economic de Halloween

. Sărbătoarea de Halloween din acest an a fost cu adevărat specială pentru fantomele din Statele Unite. Numărul caselor care pot fi bântuite în linişte a ajuns la 18.8 milioane, conform ultimelor date de la Census Bureau. În acest peisaj dezolant, creşterea economică raportată de Bureau of Economic Analysis a venit ca o explozie de lumină, menită să îm­prăş­tie duhurile rele ale recesiunii. Optimismul generat pe bursele internaţionale a fost, însă, efemer. Indicele volatilităţii VIX, considerat un barometru al fricii pe Wall Street, a crescut vineri cu 21,5%, cea mai mare creştere zilnică din 2009, iar în cursul săptămânii trecute cu peste 37%, scrie Bursa.

Impozitul minim a găurit bugetul cu 100 de milioane de lei. Introducerea impozitului minim a adus pierderi de 100 de milioane de lei la bugetul de stat, prin generarea a 56.000 de şomeri, în urma închiderii a 26.000 de firme cu activitate, potrivit calculelor Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). "Potrivit unei evaluări a Comisiei Naţionale de Prognoză pe care ne-a prezentat-o Ministerul Finanţelor acum câteva zile, din cele 112.000 de firme care şi-au suspendat activitatea până în luna septembrie, 26.000 aveau activitate, iar restul nu mai erau active. Din cele 26.000 de firme, 56.000 de salariaţi şi-au pierdul locul de muncă", a declarat Florea Pârvu, vicepreşedinte al CNIPMMR. Curierul Naţional scrie că potrivit calculelor realizate de Florea Pârvu, s-a înregistrat o pierdere de 300 milioane de lei în urma închiderii acestor firme din neîncasarea impozitelor la bugetul de stat.

Octombrie, capătul de linie pentru trenul creşterilor de la Bursă
. Valul de creşteri început în martie pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a oprit în ultima lună, atunci când doar 16 titluri au reuşit să termine pe plus, în vreme ce alte 64 au înregistrat corecţii. Şi majoritatea fondurilor mutuale de acţiuni au suferit în octombrie pierderi semnificative ale valorii propriilor titluri, scăderile cele mai puternice, de 8,9%, fiind notate în dreptul Raiffeisen Acţiuni. Money scrie că în schimb fondurile cu expunere monetară şi pe obligaţiuni au rezistat cel mai bine în perioada menţionată, câştigurile în rândul acestora ajungând la 0,9%, în cazul BCR Monetar.

Harta şomajului european: România creşte mai rapid decât media. O hartă a şomajului european arată următoarele creşteri spectaculoase: avans aproape sau chiar dublu în România, Irlanda, Cehia, Danemarca. La fel, avans triplu în Lituania şi aproape triplu în Letonia şi de peste trei ori în Estonia. La polul opus, salt de doar câteva sutimi în Italia şi în Germania, de la 6,8% la 7,4%, respectiv, de la 7,1% până la 7,6%. În rest, în celelalte state ale blocului comunitar, rata persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă în perioada septembrie 2008-septembrie 2009 a urcat cu aproximativ 30-70%, scrie Standard Money.

Reintroducerea impozitului va impulsiona marcarea de profit
. Brokerii se aşteaptă ca în perioada următoare să asistăm în continuare la corecţii în piaţă, care s-ar putea accentua pe fondul incertitudinii economice şi politice tot mai mari din ultima perioadă. Pe termen scurt investitorii vor fi tentaţi să marcheze profitul, în timp ce o depreciere a cursului de schimb ar putea ţine investitorii străini departe de piaţa de la Bucureşti. Rareş Nilaş, directorul executiv al societăţii de intermediere BT Securities, spune că un alt element negativ care va contribui la scăderea preţurilor este introducerea impozitului pe venituri din tranzacţionare, măsură care va impulsiona marcarea de profit în piaţă, scrie Ziarul Financiar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite