Revigorarea de primăvară a ficatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dietă de detoxifiere, cu legume, fructe şi plante, este un prim pas spre îmbunătăţirea stării de sănătate. Ficatul şi vezica biliară sunt afectate de alimentaţia din timpul iernii,

O dietă de detoxifiere, cu legume, fructe şi plante, este un prim pas spre îmbunătăţirea stării de sănătate. Ficatul şi vezica biliară sunt afectate de alimentaţia din timpul iernii, foarte bogată în calorii, în grăsimi şi proteine (mai ales de origine animală). Din acest motiv, la începutul primăverii, este foarte utilă o cură de purificare şi de stimulare a acestora.

Cura de ridichi de lună (Raphanus sativum). Durează minimum 10 zile. Se consumă, zilnic, cel puţin şapte ridichi, de mărime medie, preparate sub formă de salată, în care adăugăm frunzele acestei legume, care sunt comestibile şi foarte sănătoase. Adăugăm în salată o legătură de pătrunjel şi o asezonăm cu oţet de mere şi ulei de măsline. Acest regim de purificare are puternice efecte antiinfecţioase şi de stimulare a activităţii ficatului.

Cura cu sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra). Trebuie urmată timp de două luni. Zilnic, tăiem 5-6 sfecle pe care le fierbem, într-un litru de apă, la foc mic, până când apa se îngroaşă. Apoi strecurăm zeama, pe care o bem, de-a lungul zilei, în doze de 150 ml, cu înghiţituri mici.

Rostopasca - regenerator natural.
Cei mai mulţi fitonutriţionişti clasează rostopasca (Chelidonum majus) în fruntea plantelor de excepţie. Ea are cele mai puternice efecte tonice, regeneratoare şi antiinfecţioase. Cu acest remediu vor urma un tratament, minimum 4 săptămâni, în special bolnavii cu afecţiuni hepatice evolutive.

Trei fraţi pătaţi - antihepatic spectaculos. Şi cura cu Trei fraţi pătaţi (Viola Tricolor) ameliorează spectaculos suferinţa hepaticilor. Planta uscată se macină cu râşniţa de cafea până se obţine o pulbere fină. Din aceasta se administrează patru linguriţe, zilnic, cu puţină apă. Pulberea se poate folosi, în amestec cu suc de morcovi şi castraveţi, în părţi egale.

Lămâia, detoxifiant redutabil.

Datorită proprietăţilor sale, lămâia (Citrus limon) poate fi folosită, cu succes, de hepatici, în acelaşi scop, de detoxifiere a ficatului. Se storc două lămâi. Cojile se taie în felii subţiri, peste care turnăm un litru de apă plată şi le lăsăm la macerat timp de 4-6 ore. După macerare, filtrăm sucul obţinut în care adăugăm miere sau zahăr brun. Sucul trebuie băut pe parcursul unei zile, iar o cură durează cel puţin şapte zile.

Anghinarea - planta medicament

Anghinarea (Cynara scolynmis ), cunoscută în ţara noastră ca plantă medicinală amară, se foloseşte în tratarea afecţiunilor hepatice. Dar, datorită compoziţiei chimice, în care se remarcă, printre altele, compuşi flavonici, polifenoli, anghinarea poate ajuta şi la ameliorarea multor probleme de sănătate, printre care: boli de inimă, gastrite, colite, boli de rinichi, diabet, uremie, toxiintoxicaţii alimentare, surmenaj, gută sau ciroze. Ceaiul concentrat se prepară din 2 linguriţe de plantă mărunţită care se infuzează în 250 ml apă. Se acoperă vasul şi după 10 minute se strecoară. Un astfel de ceai se bea, cu înghiţituri mici, înaintea meselor principale. După ce a îngurgitat porţia de dimineaţă, bolnavul va sta, timp de 30 de minute, pe partea dreaptă. Cura durează 30 de zile. După o pauză de 7 zile,terapia se poate repeta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite