Revanşa mustăcioşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mustăcioşii care au beneficiat au râs pe sub mustăţi. Printre ei s-a strecurat şi un impostor cu cioc
Mustăcioşii care au beneficiat au râs pe sub mustăţi. Printre ei s-a strecurat şi un impostor cu cioc

Un important lanţ de magazine pentru casă şi grădină a dat o lovitură de imagine.  Ieri, toţi cumpărătorii care purtau mustaţă au beneficiat de o onorantă reducere de 10%.

Nu te mai vedeai de atâtea mustăţi în bauMax, magazinul de materiale pentru casă şi grădină, ieri, de ziua neoficială a mustăcioşilor. Cei raşi proaspăt, la sânge, erau priviţi cu suspiciune. Ce fel de oameni sunt cei care în loc să-şi lasă o frumoasă mustaţă şi să beneficieze de o reducere de 10% la toate produsele, aleg să pună lama sub nas şi să rămână cu pielea roşiatică şi iritată?

Spicuim din regulamentul campaniei publicitare „Mustaţa" pentru a pune lucrurile în ordine încă de la început. „Toţi clienţii care au mustaţă - reală sau falsă - care vin în magazinele bauMax în data de 20 august 2012 vor beneficia de o reducere de 10% din valoarea întregului bon. Reducerea se va aplica pe loc, la casa de marcat, în urma identificării de către casier a existenţei mustăţii, fie ea reală sau falsă. La această Campanie pot participa toţi clienţii persoane fizice, cetăţeni români, cu domiciliul stabil în România având vârsta minimă de optsprezece (18) ani".

Aşadar, mustaţa putea fi reală sau falsă. Asta a iscat ceva discuţii între bărbaţii care se mândresc de zeci de ani cu mustăţile lor. Cum? De ce? De ce nu există o comisie rogatorie care să separe grâul de neghină, mustăcioşii de impostori? Bunăoară, prima beneficiară a campaniei a fost, culmea, o damă bine, care a făcut cumpărături de peste 2.000 de lei, iar înainte să ajungă la casa de marcat şi-a desenat cu rujul o mustaţă roşie, mai mare ruşinea! Mihaela, fata de la casa de marcat, care tocmai îşi făcusea şi ea o mustaţă cu dermatograful, i-a bătut factura şi, la final, i-a aplicat reducerea de zece procente, totul conform.

Dădea târcoale Cioiu

Constantin Cioiu tocmai ce dădea târcoale pe la rafturile cu spumă poliuretanică. De 16 ani de zile  poartă o mustaţă de sergent - i se întinde înspre jos, până la beregată. E îmbrăcat ca un meşter şi, spun organizatorii campaniei, pentru cei ca el a fost făcută această promoţie: pentru meşterii de modă veche, îndemânatici şi descurcăreţi, care-ţi repară orice, de la calorifere la huse de telefon mobil.

„Campania a fost gândită şi pusă în practică, cu un real succes în Austria. Ea a fost importată întru totul şi în ţara noastră, România. E amuzantă şi am putea să o mai repetăm în funcţie de succesul ei", spune Ovidiu Murariu, directorul magazinului de la Piaţa Sudului, Bucureşti. Nu avem noi mustăcioşi de paradă ca în Austria, care-şi înfoaie podoabele de sub nas pe la concursuri, dar am întâlnit printre rafturi români pentru care mustaţa este egală cu viaţa, iar ieri şi cu banii.

Ion Petcu poartă mustaţă din adolescenţă, iar acum, tot aşa, mustăcios, se apropie de pensie. A venit special şi se bucură să stea la poză cu mustaţa în vânt, dar şi mai mult l-ar bucura dacă am fi de la revista „Playboy". Vrea să îi vadă femeile mustaţa! N-am avut inimă să-i spunem că „Playboy"-ul e o revistă pentru bărbaţi.

Nu place la dame

Se întâmplă ceva cu mustaţa, în istoria ţării noastre. Purtătorii sunt fără excepţie, bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 45 şi 60 de ani. Şi toţi spun acelaşi lucru: şi-au lăsat-o în adolescenţă sau în tinereţe şi n-au mai renunţat la ea.

Apoi, nimic. Rar găseşti curajoşi care şi-au mai lăsat mustaţă după Revoluţie. Iar acum, să dai cu tunul şi nu vezi un tânăr la mustaţă. De-abia am găsit unul, pe Adrian Vişan, care venise să cumpere câte ceva pentru casă mânat de reducerea de care s-a bucurat. Dar nici el n-a fost cinstit până la capăt, căci avea mustaţă, dar şi cioc. Am întrebat un altul, care n-avea, „de ce nu îţi laşi, domnule?" Ne-a răspuns că nici pentru sută la sută reducere nu o lasă, nu place la dame deloc. Dar de astăzi, gata, cine mai vrea pentru casă şi grădină plăteşte integral. Din punct de vedere financiar, mustaţa devine de facto nulă.

Lui Naumovici îi place

Cunoscutul om de publicitate Bogdan Naumovici ne-a declarat referitor la mustaţă: „E o iniţiativă foarte simpatică, amuzantă, e ca şi cum McDonald's ar da reducere la hamburgeri pentru cine vine îmbrăcat în clown!". Deci, i-a plăcut.

Caz de forţă majoră

Regulamentul prevedea că această campanie s-ar fi oprit în caz de forţă majoră. Aşadar, doar sfârşitul lumii putea să îi împiedice pe mustăcioşi să se bucure şi ei, ieri, la câte o bormaşină sau ceva.

"Port de dinainte de... Am dat-o cândva jos, dar mi-a părut rău. Nu o voi mai da niciodată jos."
Ion Petcu mustăcios

Şi ei ar fi putut să beneficieze!

La noi, la români, puţini sunt cei care, persoane publice fiind, nu se jenează să se afişeze la mustaţă. Să-i luăm la mână: ar fi putut beneficia Mircea Ciumara, fost ministru de Finanţe, dacă mai trăia, precum şi scriitorul Radu Paraschivescu, dacă bricola, politicianul Silviu Prigoană, dacă nu era ocupat cu cel de-al patrulea divorţ de Adriana Bahmuţeanu, sau chiar marele nostru tenismen şi om de afaceri Ion Ţiriac, dacă nu era deja miliardar şi nu îi trebuia lui reducere.

De asemenea, s-ar fi putut bucura la acest 10% foarte comicii Romică Ţociu, Cornel Palade sau Jean Paler - ei înşişi mustăcioşi. Ce să mai spunem de următorii: Radu Vasile, fost premier, Jean Vlădoiu (ce mustaţă avea la Mondialul din 1994!), folkiştii Victor Socaciu, Vasile Şeicaru şi maestrul Tudor Gheorghe (aflat în pregătirea marelui spectacol „Nu se poate cu de toate"), precum şi temperamentalul tehnician Ionuţ Popa de la Iaşi (el a vrut, în repetate rânduri, la nervi, să îşi radă mustaţa, dar n-a ras-o).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite