Reuters: Ce ne aduce trântirea în Parlament a Guvernului Boc? Prăbuşirea încrederii investitorilor şi criză politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă moţiunea de cenzură întruneşte suficiente voturi pentru a trânti Guvernul, România va fi aruncată într-o criza politică profundă. care se va traduce. în termeni economici. într-o prăbuşire a încrederii investitorilor şi a pieţelor, potrivit unei analize realizate de Reuters.

Capacitatea guvernului de la respecta angajamentul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), respectiv de a aplica măsurile de austeritate pentru ca deficitul să nu depăşească 6,8% din PIB este serios pusă la îndoială având în vedere evoluţiile politice din România.

Potrivit analizei Reuters, incertitudinea referitoare la aplicarea programului de austeritate anunţat de preşedintele Traian Băsescu şi asumat de Executivul Boc a determinat o  depreciere a leului cu 2 procente în faţa monedei unice eurorpene în ultimele două săptămâni.

Investitorii aşteaptă să vadă cum va ieşi actualul Executiv din confruntarea cu Opoziţia, dacă va supravieţui moţiunii de cenzură de marţi şi ce va înseamna mult discutata remaniere.

Analiza Reuters atrage atenţia că nu trebuie ignorată nici o acutizare a protestelor sociale. De altfel, analistul Bogdan Teodorescu declara pentru adevarul.ro că aplicarea tăierii pensiilor şi salariilor va duce la o tensiune socială pe care România nu a cunoscut-o din 1990. Nici corupţia nu este uitată, în condiţiile în care raportul pe justiţie din iulie se anunţă unul critic.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite