Reuniune de urgenta a ministrilor de Interne europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne britanic, Charles Clarke, urmeaza sa prezideze, la Bruxelles, o reuniune cu omologii sai europeni, destinata unei mai stranse cooperari in operatiunile de combatere a

Ministrul de Interne britanic, Charles Clarke, urmeaza sa prezideze, la Bruxelles, o reuniune cu omologii sai europeni, destinata unei mai stranse cooperari in operatiunile de combatere a terorismului. In cadrul acestei intalniri, convocata in regim de urgenta dupa atentatele de la Londra, Clarke le va propune colegilor europeni un plan in zece puncte, cuprinzand si noi regulamente pentru companiile de telefonie si furnizorii de Internet. O reuniune similara a avut loc si dupa atentatele de la Madrid, din martie 2004, avand atunci drept scop urgentarea intrarii in vigoare a mandatului european de arestare si a schimbului de informatii intre politiile nationale. Charles Clarke doreste sa se asigure acum daca planul de actiune convenit dupa Madrid functioneaza cum trebuie si la toata capacitatea. Pe de alta parte, ministrul de Finante britanic, Gordon Brown, s-a intalnit, marti, la Bruxelles, cu omologii sai din UE, pentru a-i convinge sa grabeasca confiscarea bunurilor si inghetarea conturilor apartinand gruparilor teroriste.
O masura cu doua taisuri
Noul regulament pe care Charles Clarke doreste sa-l impuna companiilor europene de telecomunicatii consta in obligativitatea pastrarii unei baze de date cu toate apelurile telefonice private, e-mail-urile si mesajele de tip SMS, astfel incat politia sa poata avea oricand acces la ele. Masura de natura sa starneasca mari controverse e deja contestata. Pe langa faptul ca poate conduce la incalcari ale drepturilor, criticii sai sustin imposibilitatea punerii in practica din cauza imenselor sume de bani pe care le implica o asemenea operatiune. Parlamentari europeni, membri ai comitetului pentru libertati civile, au denuntat masura, argumentand ca "fiind vorba despre milioane si milioane de e-mail-uri si apeluri, chiar si operatorii de telefonie si Internet de dimensiune medie se vor simti striviti" de costuri. Ministrul de Externe britanic, Jack Straw, a incercat sa spulbere temerile privind costurile operatiunii, argumentand ca societatile de telecomunicatii "nu sunt chiar cele mai sarace din lume". Comisarul european pentru securitate, Franco Frattini, considera masura eficienta, dar numai pentru o perioada de timp limitata.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite