Retrocedările se văd mai multe dinspre guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Teodor Nicolescu, susţine că acuzaţiile aduse de Comitetul pentru Proprietate Privată (CPP) cu sediul în SUA

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Teodor Nicolescu, susţine că acuzaţiile aduse de Comitetul pentru Proprietate Privată (CPP) cu sediul în SUA privind stadiul restituirii terenurilor confiscate abuziv sunt neadevărate. Mai mult decât atât, oficialul guvernamental s-a arătat dezamăgit de faptul că reprezentantul CPP, Valerian Stan (fostul şef al Corpului de Control al guvernului în perioada Cabinetului Ciorbea), s-a grăbit să prezinte ziarului Adevărul datele deţinute, cu toate că au stabilit, în urma unei întâlniri avute vineri, să confrunte cifrele şi informaţiile deţinute de cele două părţi. Conform acelor date, doar 1,5% din cererile de retrocedare au fost rezolvate. "Este uşor să stai în Bucureşti şi să fluturi nişte cifre, iar realitatea din teren să fie alta", a spus Nicolescu. În opinia autorităţilor, în acest moment au fost soluţionate aproximativ 400.000 de cereri, din peste 600.000 cât au fost depuse, ceea ce înseamnă 60% din total. ANRP consideră că până la sfârşitul acestui an se va vor retroceda în jur de 90% dintre terenurile confiscate, restul de 10% constituind litigii pe care le va soluţiona doar instanţa de judecată.

Revoluţionarii - împroprietăriţi în detrimentul localnicilor
Guvernanţii recunosc faptul că, în anumite zone, procesul retrocedărilor este greoi, dar corpul de control al ANRP efectuează zi de zi anchete în judeţe. O situaţie ilegală găsită a fost cea în care mai mulţi revoluţionari primiseră terenuri în diferite comune, în detrimentul localnicilor. Legea prevede reconstituirea dreptului de proprietate mai întâi şi apoi, dacă este posibil, să se repartizeze terenuri altor persoane îndreptăţite să le primească. Până în prezent, 3% dintre primari au fost amendaţi cu sume cuprinse între 50 şi 300 de milioane de lei vechi pentru diferite încălcări ale legii.
Săptămâna trecută, a fost amendat un primar din zona Rucărului, Argeş, care nu soluţionase decât 5% din cererile depuse, aceeaşi soartă având-o şi primarul, viceprimarul şi preşedintele Consiliului Local din Valea Mare-Pravăţ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite