Retrocedările s-au împotmolit la primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a amendat 2% din primarii României pentru că au îngreunat aplicarea legilor fondului funciar. Retrocedarea terenurilor agricole

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a amendat 2% din primarii României pentru că au îngreunat aplicarea legilor fondului funciar. Retrocedarea terenurilor agricole şi forestiere merge greu, doar 28% din totalul cererilor depuse fiind până în prezent soluţionate.
Niciunul dintre judeţele României nu a scăpat de echipele de control ale ANRP, astfel că amenzi au primit şi primarul Radu Mazăre din Constanţa, dar şi primăriţa Eugenia Godja din Sighetu Marmaţiei, după cum ne-a declarat Teodor Nicolescu, vicepreşedintele autorităţii. Majoritatea edililor au fost sancţionaţi pentru lipsă de transparenţă în aplicarea legii, neafişarea suprafeţelor disponibile de teren ori întârzieri nejustificate în aplicarea legii. Un alt caz a fost cel al primarului Silviu Constantin Gheorghe din Otopeni, care a fost avertizat pentru lipsă de transparenţă. După o săptămână însă, autorităţile au constatat că nu mai este nevoie ca edilul să fie sancţionat, întrucât se conformase. "Aceasta a fost şi prima sancţiune din partea ANRP la adresa unui primar", mărturiseşte Teodor Nicolescu. şi primarul de la Tărtăşeşti a fost călcat de echipele de control, care l-au amendat cu suma de 5.000 RON. Un record de amenzi a fost atins în Mehedinţi, unde numai într-o singură zi s-au dat amenzi în valoare de 40.000 RON, maximul fiind de 30.000 RON.
Urmează comisiile locale
Barna Tanczos, directorul general al Administraţiei Domeniilor Statului (ADS), ne-a declarat că vina în soluţionarea cu întârziere a dosarelor o poartă comisiile locale de aplicare a legilor fondului funciar. Tot aici s-a găsit o rezervă de aproximativ 200.000 ha teren care fac obiectul retrocedării şi pe care comisiile nu le puseseră la dispoziţia autorităţilor. De altfel, vicepreşedintele ANRP, Teodor Nicolescu, a avertizat că e cu ochii pe membrii chiulangii din comisiile respective.
Topul ilegalităţilor funciare
Directorul ADS, Barna Tanczos, ne-a declarat că cele mai mari probleme legate de punerea în posesie sunt în judeţele Galaţi, Tulcea şi Constanţa. "Loturile de pământ au fost predate de către autorităţile locale fără a fi scoase din evidenţele ADS", explică Tanczos. Singura soluţie în acest caz este atacarea în instanţă a deciziilor ilegale.
*900.000 hectare de teren agricol şi aproape 2.000.000 hectare de teren forestier au fost revendicate în România. *Un număr de 606.000 cereri au fost depuse până la termenul-limită de 30 noiembrie 2005, dintre care s-au soluţionat 171.000 cereri. Din totalul dosarelor soluţionate, doar 11.000 au fost validate de comisiile judeţene, în timp ce 51.000 au fost respinse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite