Retrocedarea Castelului Bran, ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit concluziilor raportului subcomisiei de anchetă parlamentară, castelul Bran nu a fost cedat moştenitorilor legal. Retrocedarea unuia dintre cele mai valoroase obiective turistice

Potrivit concluziilor raportului subcomisiei de anchetă parlamentară, castelul Bran nu a fost cedat moştenitorilor legal.

Retrocedarea unuia dintre cele mai valoroase obiective turistice autohtone, Castelul Bran, este ilegală au decis, ieri, deputaţii prin adoptarea raportului subcomisiei de anchetă. Potrivit documentului, actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt lovite de nulitate absolută. Proprietarii ameninţă statul cu procese la Washington pentru daune de 150 milioane de euro.

Deputaţii au adoptat, ieri, raportul subcomisiei de anchetă privind legalitatea retrocedării Castelului Bran. Prin acest vot, parlamentul îşi asumă afirmaţiile din raport, potrivit căruia retrocedarea castelului este ilegală şi nu a fost făcută către proprietarii de drept.

Desfăşurate de-a lungul a două ore, discuţiile nu a fost lipsite de jigniri. Deputaţii PNL şi UDMR au insistat pe procedură, susţinând că un raport nu se votează, ci doar se dezbate. Parlamentarii au trecut rapid din zona argumentelor în cea a insultelor, deputata PRM Olguţa Vasilescu punând la un moment dat sub semnul întrebării IQ-ul liberalului Mihăiţă Calimente.

Raportul şi proiectul de hotărâre a fost adoptat în final cu 159 de voturi pentru şi patru abţineri, parlamentarii PNL şi UDMR pronunţându-se împotrivă. "Au fost comise mai multe ilegalităţi, au fost ignorate dispoziţii legale şi constituţionale în materia proprietăţii şi încălcate reguli procedurale în materia succesiunilor", se menţionează în document.

"PSD a votat pentru adoptarea raportului. Este prima comisie care a finalizat o anchetă. Retrocedarea în natură, mai ales în ceea ce priveşte clădirile de patrimoniu naţional, nu o putem accepta", a declarat deputatul PSD, Titus Corlăţean. Textul recomandă guvernului, Parchetului şi Curţii Constituţionale să se autosesizeze în legătură cu legalitatea acestui demers, cele trei instituţii urmând să dea un răspuns Camerei Deputaţilor în termen de o lună.

Castelul intră în zodia proceselor

Avocatul familiei de Habsburg, Corin Trandafir, intenţionează să dea în judecată statul roman şi va contesta această decizie pe care o consideră "o luptă politică". De altfel, proprietarii Castelului Bran - Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer - au transmis marţi, 18 septembrie, o scrisoare parlamentului, ameninţând că vor da în judecată statul român la Washington D.C., cerând o despăgubire de 150 de milioane euro, dacă nu va fi respins raportul subcomisiei de anchetă parlamentară ce califică drept ilegală restituirea castelului.

Şi actualul ministru al culturii, Adrian Iorgulescu, susţine că poziţia comisiei parlamentare este rezultatul unei lupte politice. "Eu subliniez înca o dată că retrocedarea s-a făcut în mod corect, cu respectarea normelor legale în vigoare.

O să demonstrăm corectitudinea chiar într-o conferinţă de presă", a declarat Iorgulescu. Castelul a fost returnat familiei de Habsburg anul trecut, în urma semnării unui acord de administrare, document care prevede că edificiul braşovean va fi păstrat muzeu timp de trei ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite