Retragerea Irinei Schrotter, o nouă croială pentru Primăria Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii politici cred că voturile creatoarei de modă vor merge către candidaţii PD-L şi PNL Retragerea Irinei Schrotter din cursa pentru Primăria Iaşiului şi decizia acesteia de

Analiştii politici cred că voturile creatoarei de modă vor merge către candidaţii PD-L şi PNL

Retragerea Irinei Schrotter din cursa pentru Primăria Iaşiului şi decizia acesteia de a-l sprijini pe candidatul PD-L nu va influenţa radical scena politică ieşeană la alegerile din iunie, cred analiştii politici. Principalii competitori rămân Gheorghe Nichita, actualul primar PSD, Dumitru Oprea, candidatul PD-L, şi ministrul Cristian Adomniţei, candidat din partea PNL.

Candidaţii PD-L şi PNL câştigă de pe urma retragerii creatoarei de modă din cursa pentru Primăria Iaşi, în timp ce Gheorghe Nichita nici nu pierde şi nici nu câştigă. Analiştii exclud alegerea viitorului primar de Iaşi într-un singur tur de scrutin.

"Voturile care le-ar fi luat Irina Schrotter cred că se vor împărţi între candidatul PD-L şi cel de la PNL, dar bătălia finală se va da în turul doi între Gheorghe Nichita şi Dumitu Oprea. E imposibil să anticipezi de pe acum care din cei doi va câştiga", consideră analistul politic Sorin Bocancea.

În opinia sa, nu s-ar mai fi pus problema unui al doilea tur de scrutin dacă unul dintre candidaţi ar fi fost cotat la începutul campaniei electorale cu minimum 60% din voturi. Potrivit ultimului sondaj CSOP comandat de PD-L, Dumitru Oprea ar obţine în primul tur 29% din voturile ieşenilor, Gheorghe Nichita ar obţine 26 la sută, Irina Schrotter ar fi fost votată de 20% din alegători, iar ministrul liberal Cristian Adomniţei ar avea 5,9 la sută din voturi.

PSD pune tunurile pe Oprea

Analistul politic Alexandru Lăzescu este convins că sondajele nu sunt atât de relevante, mai ales că de multe ori rezultatele diferă în funcţie de cei care le comandă. "Eu n-aş miza prea mult pe ce spun sondajele. Cred că va câştiga cel care va reuşi să-şi mobilizeze simpatizanţii. Una e să fii simpatizat de nu ştiu cât la sută din alegători şi alta e ca acei oameni chiar să se prezinte la urne", crede Lăzescu.

Doru Tompea, directorul de campanie al PSD Iaşi, spune că nu a fost surprins de retragerea creatoarei de modă. "Am luat în calcul de la început retragerea dumneaei. Din punctul nostru de vedere este mai lejer pentru că ne vom concentra mai mult împotriva lui Dumitru Oprea", ne-a declarat Doru Tompea. "Decizia doamnei Schrotter mă avantajează. Eu voi fi noul primar", s-a arătat convins Dumitru Oprea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite