Reţeta tinereţii fără bătrâneţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea ţigărilor, a alimentelor nesănătoase şi a sedentarismului din viaţa de zi cu zi ne ajută să încetinim efectele trecerii anilor Sportul şi alimentaţia sănătoasă pot

Eliminarea ţigărilor, a alimentelor nesănătoase şi a sedentarismului din viaţa de zi cu zi ne ajută să încetinim efectele trecerii anilor

Sportul şi alimentaţia sănătoasă pot duce la creşterea nivelului unei enzime (telomeraza), responsabilă de înceti-nirea îmbătrânirii celulare.

Studiul, realizat de cercetătorii americani de la Institutul de Medicină Preventivă din California şi citat de BBC News, a monitorizat 24 de voluntari care au fost îndemnaţi să adopte un stil de viaţă cât mai sănătos.
În urma analizei, s-a observat că persoanele monitorizate prezentau un nivel al telomerazelor cu 29 la sută peste medie.

Moartea celulară, cauza îmbătrânirii

Telomerazele repară şi măresc dimensiunea telomerilor, porţiuni care protejează capetele cromozomilor (cei care adăpostesc ADN-ul).

Odată cu trecerea anilor, lungimea telomerilor se scurtează, iar activitatea enzimei telomerază scade. În aceste condiţii, celulele ajung treptat să se altereze şi să moară.

Tocmai această moarte celulară duce la apariţia diverselor boli şi a îmbătrânirii premature a oamenilor. Pentru a observa ce efecte se înregistrează în urma îmbunătăţirii întregului stil de viaţă, prof. Dean Ornish, împreună cu echipa sa, au ales 24 de voluntari care să facă parte dintr-un studiu de trei luni.

Schimbarea obiceiurilor zilnice

Aceştia au urmat un regim alimentar bogat în fructe şi legume, au luat suplimente de vitamine şi de ulei de peşte, au făcut zilnic exerciţii fizice, combinate cu exerciţii de management al stresului şi de respiraţie şi tehnici de relaxare. Activitatea telomerazelor a fost măsurată atât la începutul studiului, cât şi la finalul acestuia. Concluzia specialiştilor a fost că nivelul enzimelor a crescut cu 29 la sută, după ce a fost adoptat noul stil de viaţă.

Această creştere în activitatea telomerazelor a fost legată de scăderea nivelului colesterolului rău, dar şi a nivelului stresului.

În continuare, specialiştii urmează să facă cercetări pentru a afla dacă scurtarea telomerilor şi scăderea activităţii telomerazelor pot reprezenta un factor de risc pentru apariţia unor afecţiuni precum cancerul sau bolile cardiovasculare.

Factori de risc

Mai mulţi factori precum fumatul, obezitatea şi stilul de viaţă sedentar sunt responsabili de scurtarea, înainte de vreme, a telomerilor, şi, implicit, de apariţia semnelor de îmbătrânire prematură. Potrivit specialiştilor, această descoperire care leagă stilul de viaţă de amânarea sau din contră de grăbirea îmbătrânirii, îi poate motiva pe oameni să-şi îmbunătăţească dieta şi stilul de viaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite