Reţelele criminale sprijină regimurile politice nepopulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crima organizată nu are frontiere şi cel mai bine se simte atunci când stă cu autorităţile la masă. Fostul procuror italian Antonio di Pietro, celebru pentru ancheta antimafia "Cu mâinile

Crima organizată nu are frontiere şi cel mai bine se simte atunci când stă cu autorităţile la masă. Fostul procuror italian Antonio di Pietro, celebru pentru ancheta antimafia "Cu mâinile curate", declara că "lucrurile devin foarte grave când funcţionarii guvernamentali" le activează.
Multe regimuri dictatoriale de pe toate meridianele au preferat să facă treburile murdare cu mâna organizaţiilor criminale, în schimb acestea primind mână liberă în "afaceri". Rapoartele din ultimii ani ale FBI şi Interpol arată că zone din sud-estul Europei sunt încă pradă corupţiei de stat şi instabilităţii. Aici acţionează atât celebrele organizaţii mafiote italiene, cât şi mai nou înfiinţatele organizaţii criminale din Albania, fosta Iugoslavie, fosta URSS. În Serbia, în special, mulţi politicieni, printre care şi fostul premier Zoran Djindjici, au fost acuzaţi de legături cu grupări criminale şi au pierit până la urmă de mâna lor. Occidentul susţine că regimurile separatiste din fosta URSS, cum ar fi cele din Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria, sunt sponsorizate de elitele criminale ruse, care obţin profituri din contrabanda cu mărfuri, droguri, armament şi din traficul de persoane în aceste zone de conflict. America Latină nu şi-a revenit încă şi nu a dezlegat toate misterele "Operaţiunii Condor" din timpul regimurilor militare sud-americane. Conspiraţia a avut loc acum peste 30 de ani şi a avut scopul de a-i depista şi elimina pe militanţii de stânga. Pe 25 noiembrie 1975, delegaţii serviciilor secrete militare din cinci state, Argentina, Brazilia, Bolivia, Paraguay şi Uruguay, s-au întâlnit şi au stabilit să coopereze şi să trimită echipe care să-i depisteze şi să-i omoare pe opozanţii politici. Aceste escadroane ale morţii s-au dat la fund după venirea unor guverne democratice în aceste state, dar au acţionat în rândul grupărilor de crimă organizată. Consecinţele operaţiunii continuă să umbrească până în ziua de azi guvernele din zonă. În Africa, guverne corupte şi despotice şi-au afundat statele în războaie civile, în care au pierit milioane de oameni. În Europa de vest, criminalitatea economică este cea care îngrijorează, pentru că, în era globalizării, aceasta vrea să fie în apropierea puterii politice, să o influenţeze. Statele Unite au fost şi ele zguduite anul acesta de scandaluri de corupţie, dar acestea se ascund de cele mai multe ori în spatele cuvântului lobby.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite